Fostul comisar european John Dalli va contesta în justiție demisia sa „forțată”

Publicat: 25 10. 2012, 10:19
Actualizat: 01 02. 2019, 06:00

Fostul comisar european John Dalli, constrâns să demisoneze săptămâna trecută după ce a fost suspectat de trafic de influență, și-a anunțat miercuri intenția de a aduce acest caz în fața justiției, relatează AFP. 

El a afirmat, de asemenea, că grupuri de presiune în favoarea tutunului au făcut lobby „pe lângă toată Comisia în ultimele luni”.

„Voi contesta” decizia luată de președintele Comisiei Jose Manuel Barroso de a mă determina să demisionez, a afirmat Dalli în cadrul unei conferințe de presă convocate în fața Executivului european de la Bruxelles.

El a precizat că se va vedea cu avocații săi pentru a depune plângere, în Malta, unde justiția se ocupă deja de acest dosar, la Bruxelles, la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg sau în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Dalli, care a deținut portofoliul Sănătății și Protecției Consumatorului, a demisionat la 16 octombrie în urma implicării sale într-o anchetă a Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF).

OLAF a explicat că a acționat în urma unei plângeri a producătorului suedez Swedish Match, care denunța faptul că un antreprenor maltez l-a abordat lăudându-se cu contactele sale cu Dalli pentru a influența propunerea de lege privind produsele pe bază de tutun.

Dalli, care contestă ferm acuzațiile, a povestit că Barroso l-a convocat pentru a-i cere să demisioneze. „I-am cerut să îmi acorde 24 de ore, mi-a dat 30 de minute”, a declarat Dalli, asigurând de mai multe ori: „nu mi-am oferit demisia, am fost constrâns să demisionez”.

Într-o scrisoare adresată miercuri lui Dalli, Barroso afirmă că „nu poate accepta acuzațiile” fostului comisar. El îi amintește că, înaintea demisiei, a avut „multiple ocazii pentru a răspunde întrebărilor OLAF”.

În timp ce Dalli a subliniat că plecarea sa va fi întârziată de adoptarea noii directive antitabac, Barroso asigură că „CE va continua să avanseze” în privința acestui text.

Dar consultarea între serviciile Comisiei, care trebuia să înceapă în august, nu a început încă, iar lucrările „sunt suspendate până la numirea unui nou comisar”, a declarat săptămâna trecută Comisia.

Toate aceste întârzieri sunt văzute de organizațiile neguvernamentale antitutun drept o victorie pentru această industrie. Matthias Groote, președintele Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European, și-a exprimat regretul, miercuri, că această „confuzie în cadrul Comisiei întârzie o legislație esențială pentru sănătate”. El i-a cerut lui Barroso „să facă în așa fel” încât CE să își prezinte propunerea „până la sfârșitul anului”.

Dalli și-a exprimat „temerea” că PE nu va putea examina textul în timpul acestei legislaturi. „Aceasta înseamnă că va trebui luat totul de la zero în următoarea” legislatură, a adăugat el.

Somat să explice legăturile sale cu grupurile de presiune, Dalli a asigurat că acestea „au făcut lobby pe lângă toată Comisia în ultimele luni”. „A fost lobby peste tot, la dineuri, conferințe și nu cred că se cere socoteală pentru toate acestea”.