Franța nu scapă de austeritate, dar îi dă alt nume. Avertismentul Curții de Conturi pentru Francois Hollande: țara riscă să cadă într-o „spirală a datoriei publice”

Publicat: 03 07. 2012, 16:54
Actualizat: 22 08. 2013, 23:08

După ce a câștigat alegerile prezidențiale din primăvara acestui an, mizând, printre altele, pe promisiunea creșterii economice și a reducerii deficitului bugetar, François Hollande se lovește acum de un raport al Curții de Conturi, potrivit The Guardian.

Conform unui audit al acestei instituții, Franța riscă să cadă într-o „spirală a datoriei publice”, întrucât deficitul bugetar înregistrat pe acest an este mai mare cu șase miliarde de euro decât cel prevăzut, iar pentru 2013, surplusul este estimat la peste 33 de miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, pentru a aduce bugetul la nivelul impus de Uniunea Europeană, președintele francez și Guvernul său trebuie să găsească noi venituri și să facă tăieri de cheltuieli (de șase până la zece miliarde de euro) pentru a reduce deficitul bugetar de 5,2% în prezent, la 4,4%. În aceste condiții, Hollande se vede nevoit să renunțe la o parte dintre politicile de creștere economică anunțate în campania electrorală, cum ar fi crearea a 60.000 de noi locuri de muncă în Educație. Nu se știe încă dacă tăierile vor afecta și sistemul de sănătate, pe cel de pensii sau pe cel de susținere a familiei.     

Potrivit The Guardian, raportul Curții de Conturi nu reprezintă o surpriză, în condițiile în care Franța înregistrează o rată a șomajului de aproximativ 10%, datoria publică a crescut, competitivitatea este scăzută, iar industria a suferit un declin în comparație cu statele vecine.

Pentru că orice politică de austeritate ar fi percepută drept o lovitură dată noului lider de la Elysee, oficialii francezi se feresc să îi spună austerității pe nume și fac ceea ce jurnaliștii englezi numesc o „rebrand-uire” a acestor politici, asociate cu Nicolas Sarkozy.

„Nu este ceea ce numim austeritate, ci este o gestionare riguroasă. Ceea ce spunem este faptul că efortul este important. Dacă nu se realizează acum acest efort, el riscă să fie mai greu și mai dureros mâine, ținând cont de faptul că ne-am putea confrunta cu un derapaj al datoriei cu toate consecințele posibile”, a declarat Didier Migaud, președintele Curții de Conturi.

Miercuri, primul-ministru, Jean-Marc Ayrault, va prezenta, în cadrul unui discurs adresat Parlamentului, un proiect de rectificare bugetară. Planul vizează modificarea legii finanțelor, prin măsuri fiscale și de economie bugetară, astfel încât să fie respectate angajamentele, în pofida situației economice dificile.