FT: UE înăsprește condițiile de aderare ca urmare a NERESPECTĂRII STATULUI DE DREPT ÎN ROMÂNIA

Publicat: 11 10. 2012, 08:54
Actualizat: 03 07. 2013, 22:32

Uniunea Europeană va înăspri procesul de aderare pentru statele candidate în urma recentelor încălcări ale statului de drept din noile state membre precum România care au subminat principiile democratice de bază ale uniunii, relatează Financial Times în ediția electronică.

Comisia Europeană a adăugat de asemenea noi măsuri de control și standarde pentru a monitoriza progresele candidaților, asumându-și puterea de a opri procedurile de aderare dacă există dovezi că un stat candidat nu îndeplinește reformele necesare.

Stefan Fule, comisarul UE pentru extindere, a recunoscut că Bruxelles-ul învață din greșelile făcute în cadrul procesului de aderare pentru Ungaria și România.

„Lecțiile învățate din aderările anterioare subliniază importanța unei atenții sporite asupra acestor domenii și îmbunătățirea calității procesului”, arată un raport al comisiei ce analizează politica de extindere a UE.

„Noua abordare a negocierilor în domeniul statului de drept introduce necesitatea înregistrării riguroase a implementării reformelor ce se va realiza pe întreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie să fie adânc înrădăcinate și să fie ireversibile”.

Acțiunile guvernelor de la București și Budapesta din ultimul an au generat îngrijorare din partea Bruxellesului cu privire la deraierea democrației și a statului de drept în România și Ungaria.

Premierul României Victor Ponta s-a folosit de o serie de ordonanțe de urgență pentru a limita puterile Curții Constituționale în efortul său de a-l suspenda pe președintele Traian Băsescu. Între timp, premierul Ungariei Viktor Orban a trecut prin Parlament o controversată lege privind libertatea presei, criticii considerând că aceasta îi acordă mai multă putere să controleze libertatea de exprimare.

Deși în ambele cazuri oficialii europeni – inclusiv președintele Comisiei Jose Manuel Barroso – și-au exprimat preocupările privind amenințările la adresa statului de drept, aceștia au avut putere limitată în abordarea încălcărilor comise.

„Extinderea a fost cea mai de succes politică UE”, a declarat Fule. „Însă poate (continua să fie) de succes… dacă este credibilă…nu este în interesul statelor membre, nu este în interesul statelor candidate să se alăture UE și apoi să se confrunte cu consecințele nerespectării pe deplin a standardelor de aderare”.

„Este important să abordăm statul de drept și nu doar prin bifarea unor standarde ci prin progresul realizat”, a adăugat acesta.

Noua abordare a comisiei va încetini cel mai probabil procesul de aderare pentru mai multe dintre cele nouă state care aspiră la aderare, deoarece principiile democratice ale candidaților vor fi supuse unei examinări mai atente.