Grecia cere o reuniune de urgență a miniștrilor de Externe ai UE

Publicat: 11 08. 2020, 22:10
Grecia cere o reuniune de urgență a miniștrilor de Externe ai UE. Sursa foto: Shutterstock

Grecia solicită o reuniune de urgență a miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu decizia Turciei de a începe o operațiune de explorare a resurselor din Mediterana de Est, a anunțat marți premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Cele două țări, ambele membre NATO, au viziuni diferite asupra delimitării platoului continental din regiune, astfel că atât Ankara, cât și Atena, susțin că au drept de exploatare asupra resurselor naturale în aceeași zonă a Mediteranei, informează Reuters.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt în creștere începând de luni, când Ankara a anunțat că nava Oruc Reis va începe o operațiune de explorare într-o zonă aflată între sudul Turciei și vestul Ciprului, operațiune ce se va desfășura până pe 23 august.

Ministerul Afacerilor Externe din Grecia a cerut Turciei să „înceteze imediat activitățile ilegale care pun în pericol pacea și securitatea în regiune”. Turcia a respins obiecțiile Greciei, spunând că nu au niciun temei legal și a anunțat că va continua operațiunile.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, s-a întâlnit marți cu ministrul de Externe, Nikos Dendias, și a solicitat o reuniune de urgență a miniștrilor Afacerilor Externe ai UE.

Care este poziția Uniunii Europene?

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că vor fi organizate consultări între statele membre înainte de a lua o decizie cu privire la cererea Atenei. Miniștrii de Externe ai UE au programată o întâlnire la Berlin în perioada 27-28 august.

„Suntem de acord că situația din estul Mediteranei este extrem de îngrijorătoare și că trebuie rezolvată printr-un dialog, nu printr-o serie de decizii care ar putea duce la o creștere a tensiunilor. Uniunea Europeană este solidară cu Grecia și Cipru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.

O operațiune similară, anunțată de Ankara luna trecută, a provocat o dispută care a fost aplanată doar după intervenția cancelarului german, Angela Merkel, care a convins Turcia să amâne această operațiune.