Grijile Prințului Charles legate de succesiunea la tronul Marii Britanii

Publicat: 07 01. 2013, 19:32
Actualizat: 04 09. 2019, 23:06

Prințul Charles și-a exprimat de curând îngrijorarea în legătură cu rapididatea cu care se dorește schimbarea legii legate de succesiunea la tron a Angliei, mai exact în legătură cu efectele pe care aceasta le poate avea în rândul nobilimii din Regat, scrie Daily Mail.

Cu toate acestea prințul susține ideea de a schimba această lege în așa fel încât să se asigure că primul copil al Ducelui și Ducesei de Cambridge va avea întâietate la tron, chiar dacă va fi fată.

Unele surse susțin că în urma ultimei întâlniri cu Richard Heaton, secretarul permanent al Cabinetului Oficial, Prințul Charles și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ce se va întâmpla în cazul în care nepoata sa, de religie anglicană, va avea voie să-și ia un soț de religie catolică, așa cum propune Guvernul Marii Britanii.  

Una dintre cauzele acestor griji ar fi relația delicată a familiei regale cu Biserica Angliei. Reprezentanții bisericii s-au arătat îngrijorați de ideea că o viitoare moștenitoare a tronului s-ar putea căsători cu un romano-catolic, iar copiii acestora vor trebui, bineînțeles, să fie crescuți în acea credință, conform legii canonice. Un astfel de  eveniment ar putea provoca probleme viitorului moștenitor la tronul Marii Britanii. Acesta va deveni conducătorul suprem al bisericii engleze, dar pentru că va fi de religie catolică nu va putea fi încoronat. Astfel, apropiații Casei Regale au propus, ca posibilă variantă, negocierea cu Vaticanul, dar prințul nu este convins de succesul acestei opțiuni.

O altă problemă pe care această schimbare o poate ridica este modificarea legilor de succesiune pentru alte titluri nobiliare, care în prezent dau întâietate moștenitorilor pe linie masculină. Unele figuri reprezentative ale nobilimii au anunțat deja că vor lua în considerare transmiterea titlului de moștenitor fiicelor lor. Acestea cer drepturi egale la moștenire, fiind de părere că este un lucru normal și corect pentru secolul XXI. Contrar acestor opinii, majoritatea familiilor aristocrate engleze sunt sigure însă că această mișcare va declanșa un adevarat haos, mai ales pentru că acestea susțin în continuare vechiile tradiții. 

Reticența față de acest subiect, afișată de Prințul de Wales constituie o adevărată lovitură pentru Guvernul englez și pentru planurile acestuia cu privire la modificarea legii de succesiune la tron, mai scrie Daily Mail.

Totuși nu este pentru prima dată când această chestiune este abordată în Marea Britanie. În urmă cu aproape un deceniu, Tony Blair a fost primul care a deschis acest subiect. Actualul prim-ministru al Regatului Unit, David Cameron, a ajuns la o înțelegere cu cele 15 țări aflate sub conducerea Reginei, în urma cărora au ajuns la concluzia că regulile trebuie revizuite și că Actul de instalare, semnat în anul 1701, care interzicea ca membrii familiei regale să se căsătorească cu persoane de religie romano-catolică, este medieval și discriminatoriu. (Maria Neagu)