Gucci a obținut despăgubiri de 144,2 milioane de dolari, după ce a acționat în instanță mai multe companii care comercializau produse contrafăcute

Publicat: 18 10. 2013, 14:37
Actualizat: 13 02. 2019, 20:01
Justiția americană a acordat despăgubiri de 144,2 milioane de dolari grupului de lux Gucci și a ordonat să îi fie transferate 155 de nume de domenii care vindeau pe internet contrafaceri ale produselor sale, informează AFP.

Justiția americană a acordat despăgubiri de 144,2 milioane de dolari grupului de lux Gucci și a ordonat să îi fie transferate 155 de nume de domenii care vindeau pe internet contrafaceri ale produselor sale, informează AFP.

Într-o hotărâre din 16 octombrie, judecătorul William P. Dimitrouleas de la Tribunalul Federal din Florida a interzis site-urilor încriminate orice „fabricare, import, promovare, distribuție, vânzare și ofertă de vânzare” a contrafacerilor care imită produsele celebrei case de modă italiene. Judecătorul a interzis acelor site-uri să folosească marca și „orice logo care vizează lăudarea frauduloasă a serviciilor și produselor lor” și orice „imitație” a mărcii și le-a ordonat să plătească casei Gucci despăgubiri totale de 144,2 milioane de dolari.

Judecătorul a ordonat, de asemenea, transferul imediat în proprietatea Gucci US a numelor de domeniu încriminate sau suspendarea lor definitivă. Hotărârea sa se aplică pentru toate acele site-uri. Cele mai multe dintre ele nu mai funcționau joi.

Gucci US a depus plângere, în luna mai, la acest tribunal din Florida împotriva a trei entități care administrează acele site-uri în numeroase țări, menționând „recenta explozie a contrafacerilor pe internet”. Toate aceste site-uri integrau numele Gucci în adresa lor, iar unele copiau campaniile publicitare ale grupului, imaginile produselor sale, logourile sale și alte detalii preluate de pe site-urile oficiale ale casei Gucci.

Unul dintre ele, care putea fi consultat joi, propunea poșete – prezentate ca fiind produse de Gucci – la reduceri, cu prețul de 264 de dolari.

Patrizio de Marco, președintele acestei case de lux, a felicitat decizia luată de tribunalul american.

Gucci, o casă de modă înființată în 1921, face parte din grupul francez PPR, care și-a schimbat denumirea în Kering.

Produsele contrafăcute aduc în fiecare an pagube de câteva miliarde de dolari acestei case de lux, în ciuda confiscărilor și a altor operațiuni ale poliției.

În august, poliția italiană a anunțat confiscarea a 320.000 de poșete și accesorii din piele contrafăcute, ca și descoperirea unor false etichete Gucci și Prada, și închiderea a 15 site-uri care vindeau articole de lux ilegale.