Impactul ciudat al prăbușirii rublei: Vânzările Gazprom, transformate în monedă locală, vor atinge un nivel record

Publicat: 13 02. 2015, 17:09

Diferența arată cum prăbușirea rublei cu 46% în raport cu dolarul, în ultimele 12 luni, ajută companiile exportatoare din Rusia să compenseze prețurile scăzute ale petrolului.

Veniturile obținute din vânzările de gaze pe piața europeană sunt calculate în dolari și euro, în timp ce majoritatea costurilor companiei, inclusiv salariile, sunt în ruble.

Prețul mediu al livrărilor rusești de gaze în afara spațiului sovietic este estimat pentru acest an la 222 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat Alexei Vedev, secretar de stat în Ministerul rus al Economiei.

Acest preț este cu 35% sub nivelul anului trecut și cel mai redus după 2005, dar calculat în ruble prețul ar putea fi un record, de peste 13.650 de ruble, luând în considerare estimările de curs valutar ale ministerului.

„Nu doar Gazprom, dar și exportatorii de petrol din Rusia ar putea înregistra în acest an venituri record în ruble, în condițiile în care moneda rusă devine hârtie de împachetat”, a declarat Ildar Davletșin, analist la Renaissance Capital.

El a adăugat că exportatorii ar putea beneficia în acest an de pe urma devalorizării rublei, dar inflația ar putea să limiteze câștigurile întrucât contractorii vor fi nevoiți să majoreze tarifele.

Veniturile totale ale Gazprom ar putea atinge în acest an un nivel record de 5.500 miliarde de ruble, cu 5% peste nivelul anului trecut, estimează Davletșin.

În cazul Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, veniturile calculate în ruble ar putea urca cu 9%, la 6.060 miliarde de ruble în 2015, anticipează Alexandr Kornilov, analist la Alfa Bank în Moscova.

Aceste estimări arată că prăbușirea rublei a compensat declinul prețurilor petrolului. Calculată în ruble, cotația petrolului nu a scăzut aproape deloc.

Pentru Gazprom, prețurile din majoritatea contractelor de export al gazelor sunt stabilite în funcție de prețurile petrolului, cu un decalaj de șase-nouă luni.

Estimările Ministerului Economiei sunt realizate la un preț mediu al petrolului de 50 de dolari pe baril, după ce prețurile țițeiului au coborât cu aproape 50% în ultimul an.

Autoritățile ruse anticipează pentru 2015 un curs mediu al rublei de 61,5 unități pentru un dolar, față de 38 de unități pentru un dolar în 2014.

Gazprom obține circa 30% din veniturile totale din vânzări de gaze în afara fostei URSS, majoritatea în Uniunea Europeană și Turcia.