În fața unei „Rusii tot mai agresive”. Decizie fără precedent a NATO

Publicat: 20 05. 2016, 09:22
Actualizat: 05 07. 2016, 20:45

În fața „unei Rusii tot mai agresive”, NATO se adaptează „în scopul de a stabili un echilibru între apărare și dialog”, a declarat secretarul genaral al NATO Jens Stoltenberg. 

La rândul său secretarul de stat al SUA John Kerry a pledat pentru întărirea capacităților militare ale Alianței în Europa de est „trebuie să continuăm se ne întărim capacitățile de descurajare printr-o prezență avansată mai robustă” a precizat acesta.

De la declanșarea războilului din Ucraina, NATO și-a multiplicat manevrele maritime, terestre și aeriene în Est. ttotdată Alianța încercă să-și reformeze și normele existente pentru  a crește rapiditatea desfășurării și flexibilitatea forțelor sale.

La Varșovia,  la începutul lunii iulie  conducătorii celor 28 de țări vor decide dacă vor trimite trupe suplimentare în Țările baltice și în Polonia pentru a finaliza militar  „adaptarea cea mai importantă întreprinsă vreodată de la sfârșitul Războiului rece”.

Această consolidare militară ar urma să se materializeze prin trimiterea unor batalioane  în țări care au frontieră comună cu Rusia. Conform unui ânalt oficial american, acestă decizie vine după ce ” Rusia a decis să invadeze și să ocupe Crimeea, iar apoi să intervină în estul Ucrainei”.

Tot ieri Muntenegrul a devenit al 29 stat membru al Alianței. Protocolul de aderare la NATO, care mai trebuie ratificat de parlamentele celor 28 de țări în următoarele 18 luni și abia după această perioadă micul stat balcanic va devni membru deplin al Alianței.

Și acest demers stârnește furia Rusiei deoarece Moscova, care consideră aderarea Muntenegrului la NATO ca  o intruziune în sfera sa de influență și  protestează împotriva extinderii Alianței în această zonă strategică.

Tensiunile între Moscova și NATO au escaladat recent în legătură cu scutul antirachetă american în curs de desfășurare în România și în Polonia, a cărui comandă o va prelua NATO. Din acest motiv înaintea summit-ului de la Varșovia va avea loc o  nouă întâlnire între ambasadorii țărilor membre  și omologul lor rus. Această întâlnire va explica Rusiei poziția NATO și va încerca să evite ca tensiunile dintre cele două părți să degenereze. „Dacă va fi utilizată de Rusia ca perdea de fum pentru a continua aceeași politică agresivă, aceasta nu ajută însă la nimic”, a ținut să precizeze ministrul de exterene lituanian Linas Linkevicius. 

Există însă și state NATO care din contră, doresc ca sumiit-ul de la Varșovia să nu fie  o demonstrație de forță ‘”îndreptată împotriva Rusiei”  deoarece  ar însemna  o „revenire la Războiul rece”, a afirmat unul dintre diplomații prezenți le Burxelles.