Incident la Cernobîl. O porțiune din acoperișul centralei s-a prăbușit

Publicat: 13 02. 2013, 19:33
Actualizat: 29 07. 2014, 19:59

UPDATE Incidentul de la Cernobîl, provocat de acumularea de zăpadă pe acoperiș

Accidentul produs marți la Cernobîl, unde s-au prăbușit un acoperiș și un zid, a fost provocat de acumularea de zăpadă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Un zid și porțiuni din acoperiș s-au prăbușit marți în sala mașinilor de la reactorul numărul 4 de la Cernobîl, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume, în 1986. Zona avariată de aproximativ 600 de metri pătrați, potrivit centralei ucrainene.

Nicio persoană nu a fost rănită în accident, iar nivelul radiațiilor din zona învecinată nu s-a schimbat, a precizat conducerea centralei.

„Nu există nicio amenințare privind viața sau sănătatea populației”, a declarat Ministerul rus pentru Situații de Urgență, miercuri, confirmând informația din țara vecină.

Accidentul a fost provocat de zăpada care s-a acumulat pe acoperiș, a declarat Ministerul pentru Situații de Urgență. Acesta s-a prăbușit în zona structurii originale a centralei și nu în cea a sarcofagului construit după accident.

Dezastrul de la Cernobîl a avut loc la 26 aprilie 1986, când unul dintre cele patru reactoare ale sale a explodat. Conducerea sovietică a recunoscut târziu amploarea accidentului și a ordonat tardiv evacuarea.

Un nou sarcofag este în construcție în prezent, acesta urmând să îl acopere pe cel construit după accident, inginerii temându-se că vechiul sarcofag ar putea începe să se fisureze în curând și să permită scurgeri de radiații.


Sala motoarelor reactorului nuclear 4 de la Cernobîl (Ucraina) s-a prăbușit parțial, pereții cedând din cauza greutății zăpezii acumulate pe acoperiș, anunță RIA Novosti.

Prăbușirea a afectat o zonă de 600 de metri pătrați. Autoritățile ucrainene anunță că nu a fost nicio victimă și că prăbușirea nu a afectat „sarcofagul” care se construiește la centrala nucleară de la Cernobîl.

În plus, autoritățile susțin că, în urma prăbușirii, nu s-a înregistrat nicio schimbare în ceea ce privește nivelul radiațiilor.

RIA Novosti precizează că „sarcofagul” de 105 metri înălțime, 150 metri lungime și 260 metri lățime a început să fie construit chiar după ce la nivelul reactorului 4 au fost observate fisuri.

De altfel, reactorul nuclear 4 de la Cernobîl este responsabil și pentru explozia de pe 26 aprilie 1986, în urma căreia s-au scurs substanțe radioactive care au poluat o suprafață de 50.000 km pătrați.