Inteligența Artificială schimbă FUNDAMENTAL lumea în care trăim. Democrația liberală e atacată de Autoritarismul digital

Publicat: 26 01. 2019, 20:53
Actualizat: 25 03. 2019, 19:40

Dezbaterea despre influența Inteligenței Artificiale asupra Omenirii este dominată de două teme majore, potrivit unei analize publicată de foreignaffairs.com. Prima este teama că, la un moment dat, Inteligența Artificială va depăși mintea omului și va ieși de sub controlul acestuia, cu consecințe incalculabile. Cealaltă este îngrijorarea că noua revoluție industrială va înlocui oamenii cu roboți în aproape toate domeniile.

Dar mai există un mod în care Inteligența Artificială va schimba lumea. Permițând guvernelor să monitorizeze, să-i înțeleagă și să-și controleze cetățenii mult mai profund decât până acum, va oferi regimurilor autoritare o alternativă plauzibilă la democrația liberală, prima de la încheierea Războiului Rece. Aceasta va relansa competiția mondială între diferite sisteme sociale.

De zeci de ani, marii teoreticieni politici erau convinși că democrația liberală este singura cale pentru un succes economic sustenabil. Guvernele aveau alternativa de a-și reprima poporul și a se zbate în sărăcie sau de a-l lăsa liber și a culege roadele economice. Câteva regimuri autoritare au reușit să-și crească economiile o vreme, însă pe termen lung, autoritarismul a însemnat stagnare

Inteligența Artificială promite să anuleze această dihotomie. Oferă o cale plauzibilă pentru ca marile țări avansate economic să își controleze cetățenii fără a le afecta bunăstarea.

Câteva țări au făcut deja primii pași în această direcție. China a început construcția unui stat autoritar digital folosind supravegherea electronică și algoritmii autoeducabili pentru a controla populația rebelă și prin crearea aceea ce s-ar putea numi un „sistem de credit social”. Alte câteva regimuri apropiate Chinei au preluat și chiar început să dezvolte sistemul. Așa cum secolul XX a fost definit de bătălia dintre democrația liberală, fascism și comunism, o luptă între cea care a câștigat și autoritarismul digital își va pune amprenta asupra epocii noastre.

În autoritarismul digital, noile tehnologii vor permite nivele ridicate de control social la prețuri modice. Guvernele vor avea posibilitatea de a cenzura teme sau atitudini, astfel încât să obțină înflorirea activităților economice, în timp ce vor atenua sau elimina dezbaterile politice care nu le convin. Spre deosebire de modul în care Amazon sau Google își urmăresc utilizatorii, cu ajutorul unui program destinat controlului social, guvernele autoritariste vor avea acces în plus toate datele personale, de la plata taxelor, starea de sănătate, cazier, situație financiară, până la datele biometrice. Cantitatea de informații ar putea părea imensă, dar să nu uităm că Inteligența Artificială are capacitatea de a-și îmbunătăți performanțele cu cât procesează mai multe informații.

Chiar și simpla amenințare a posibilei existențe a unui asemenea control total ajută regimurile autoritare. Oamenii vor ști că monitorizarea totală a activității lor fizice sau online va permite detectarea unor atitudini subversive. Să nu uităm că, în Germania de Est, controlată de temutul serviciu secret Stasi, autocenzura era cea mai bună metodă de a disciplina poporul. Așa că este de așteptat ca unii oameni să înceapă să-și falsifice comportamentul pe internet, pentru a părea „buni cetățeni„. Însă chiar și această schimbare de atitudine va modifica societatea.

Pe lângă controlul social, Inteligența Artificială oferă perspectivele planificării mai bune a unei economii centralizate.

Desigur, nu există nici o garanție că autoritarismul digital va avea succes pe termen lung, dar nici nu este nevoie, atât timp cât oferă suficiente avantaje pentru ca un regim să-l adopte. Este destul pentru a declanșa o nouă competiție ideologică. Dacă guvernele vor vedea în autoritarismul digital o alternativă viabilă la democrația liberală, nu vor avea motive serioase pentru a se democratiza. Chiar dacă un model social eșuează în final, încercarea de a-l implementa poate dura suficient. Doctrinele fascistă sau comunistă s-au prăbușit abia după decenii de aplicare în lumea reală.

(va urma)