Învestitura prezidențială, o lungă (și friguroasă) tradiție americană

Publicat: 18 01. 2013, 18:59
Actualizat: 03 09. 2014, 21:53
Învestirea președintelui Barack Obama luni, la Washington, nu va face excepție de la regulă, deoarece va fi frig, și anume minus 3 grade Celsius, potrivit previziunilor meteorologice, relatează AFP.

Învestirea președintelui Barack Obama luni, la Washington, nu va face excepție de la regulă, deoarece va fi frig, și anume minus 3 grade Celsius, potrivit previziunilor meteorologice, relatează AFP.

În 1841, președintele William Harrison ține să termine, fără palton și cu capul descoperit, un foarte lung discurs de învestitură, în pofida unei temperaturi glaciale. El contractează o pneumonie, care îl va ucide o lună mai târziu.

Era atât de frig în ianuarie 1985 (minus 14 grade Celsius), încât Ronald Reagan va muta ceremonia prestării jurământului sub cupola Capitoliului, excluzând 140.000 de invitați.

Învestitura prezidențială este un ritual sacru a cărui dată – 20 ianuarie – este stabilită de către Constituție, care precizează totodată că mandatul președintelui începe la prânz. Anul acesta, cum 20 ianuarie cade duminica, ceremonia publică a fost amânată, conform tradiției, pentru 21 ianuarie, de altfel o zi liberă, în memoria lui Martin Luther King Jr. Barack Obama va depune jurământul în mod privat, cu președintele Curții Supreme, la 20 ianuarie.

George Washington, primul președinte al Statelor Unite, a fost învestit în 1789, la New York. După mutarea capitalei la Washington, în 1800, majoritatea președinților au depus jurământul în Capitoliu, sediul Congresului, sau în exteriorul acestuia.

Însă locul actual, pe flancul de vest al Capitoliului, cu fața la un parc cu o lungime de aproximativ doi kilometri, National Mall, este cel mai spectaculos și a fost ales de către toți președinții de după Ronald Reagan, în 1981.

O platformă uriașă de lemn este construită cu trei luni înainte, pe care asistă demnitarii, inclusiv ansamblul congresmenilor, Guvernului, judecătorilor Curții Supreme, Statului Major militar, guvernatorilor statelor și al corpului diplomatic.

La întâlnirea cu Barack Obama, în 2009, aproximativ 1,8 milioane de vizitatori au invadat încă din zori National Mall. El a susținut un discurs de aproximativ 20 de minute, precedat de lectura unui poem și mai multe cântece, inclusiv imnul american, care anul acesta va fi intrerpretat de către Beyoncé. În total, ceremonia durează aproximativ o oră.

Imediat după discurs, congresmeni, membrii Curții Supreme și invitați ai președintelui vor participa la un prânz, în interiorul Capitoliului. Foștii președinți sunt, de asemenea, invitați.

Ulterior, familia Obama se va urca în limuzină și va parcurge cei 2,7 kilometri care despart Capitoliul de Casa Albă, pe Pennsylvania Avenue, cel mai mare bulevard din Washington. Ea va petrece o parte a după-amiezii în gradena instalată în exteriorul Casei Albe, asistând la o defilare tradițională a aproximativ 50 de grupuri, inclusiv militari, care civile, grupuri de cetățeni și fanfare.

Luni seara, președintele și soția sa, Michelle, vor dansa la baluri oficiale, inclusiv unul organizat pentru militari și familiile acestora și unul uriaș, deschis publicului la Centrul Convenției din Washington, unde nu mai sunt locuri disponibile.