Irak: Statul Islamic a distrus una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din secolul al XX-lea

Publicat: 06 03. 2015, 10:30

This browser does not support the video element.

* Militanții Statului Islamic distrugând muzeul din Mosul

Ministerul irakian pentru Turism și Antichități nu a oferit detalii despre amploarea pagubei, afirmând doar că gruparea continuă să „sfideze voința lumii și sentimentele umanității” prin ultimul său act, care are loc după un atac împotriva unui muzeu din Mosul cu doar câteva zile în urmă.

Distrugerea acestui sit al unuia dintre cele mai mari orașe din vechea Mesopotamie a reamintit de distrugerea de către talibani a unor statui ale lui Buddha în Afganistan, în urmă cu 12 ani, susțin experții.

Nimrud a fost a doua capitală a Asiriei, un fost regat care și-a început existența în jurul anului 900 î.H., parțial în Irakul zilelor noastre, și a devenit o mare putere regională. Orașul, care a fost distrus în 612 î.H., se află pe malul râului Tigru, la sud de al doilea mare oraș din Irak, Mosul, cucerit de Statul Islamic în iunie.

Descoperirea în anii ’80 a tezaurului asirian în mormintele regale din Nimrud a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din secolul al XX-lea.

Extremiștii Statului Islamic, care controlează o treime din Irak și Siria, au atacat și alte situri arheologice și religioase, pretinzând că acestea promovează apostazia. La începutul săptămânii a apărut pe site-urile jihadiste o înregistrare video care îi arată pe militanții Statului Islamic care distrug cu baroasele artifacte la muzeul din Mosul, generând o furie generală.

Anul trecut, militanții au distrus Moscheea Profetului Younis și Moscheea Profetului Jirjis, două mausolee antice din Mosul.

Statul Islamic a impus o versiune dură și violentă a legii islamice în teritoriile pe care le controlează și terorizează minoritățile religioase. Gruparea a difuzat înregistrări video care arată decapitarea unor ostatici, inclusiv jurnaliști și lucrători umanitari occidentali.