Irakul a suspendat licențele a zece posturi de televiziune prin satelit pentru incitare la violență. Celebrul Al-Jazeera este pe listă

Publicat: 28 04. 2013, 22:41
Actualizat: 06 08. 2014, 23:05

Irakul a suspendat duminică licențele a zece posturi de televiziune prin satelit, inclusiv pe cea a postului Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, pentru „incitare la violență și la confesionalism”, a anunțat un oficial din cadrul Autorității pentru Mass-media și Comunicare, relatează AFP.

„Am luat decizia de a suspenda licențele anumitor posturi prin satelit care au adoptat o linie incitând la violență și la confesionalism”, a declarat directorul pentru mass-media Moujahed Aboulheil, în contextul în care Irakul se confruntă începând de marți cu violențe ce provoacă temeri cu privire la o reaprindere a sângerosului conflict interconfesional ce a urmat invaziei americane, în 2003.

Autoritatea „a fost nevoită, după o serie de avertismente, să suspende licența acestor posturi pe întregul teritoriu al Irakului”, a precizat el.

Între cele zece posturi de televiziune suspendate se află și posturi irakiene din Bagdad, Alsharqiya și Al-Fallujah.

Suspendarea licențelor „înseamnă suspendarea muncii și activităților lor în Irak”, a subliniat el, adăugând că aceste posturi nu vor mai putea să „acopere evenimente în Irak sau să circule” în țară.

Această decizie are loc în contextul în care Irakul se confruntă cu violențe declanșate marți de un asalt al unor polițiști, lângă Houweijah (nord), împotriva unei tabere a unor manifestanți sunniți ostili premierului Nuri al-Maliki, un etnic șiit, asalt care a provocat confruntări sângeroase. Ca răspuns, au fost lansate atacuri împotriva armatei, iar violențele s-au soldat, în cinci zile, cu peste 215 morți și 300 de răniți, potrivit unor oficiali.

Tensiunile s-au amplificat după ce puternica miliție Sahwa, loială Guvernului al-Maliki, a amenințat că va lupta împotriva rebelilor ca în cei mai sângeroși ani ai conflictului care a urmat invaziei americane în Irak, în 2003, provocând temeri referitoare la o escaladare a violențelor, care ar putea să scape de sub control.

În paralel, forțele de securitate din Kurdistanul autonom (nord) s-au mobilizat sâmbătă în apropiere de Kirkuk, cu scopul de a opri, au anunțat ele, eventuale atacuri împotriva acestui oraș multietnic, bogat în petrol și revendicat atât de către kurzi, cât și de puterea centrală de la Bagdad.

Al-Maliki a legat sâmbătă violențele confesionale de conflictul armat din Siria vecină.