Irakul vrea un „al treilea război mondial” împotriva „virusului” reprezentat de Al-Qaida

Publicat: 01 11. 2013, 09:42
Actualizat: 29 07. 2014, 17:53

Premierul irakian Nouri al-Maliki, aflat în vizită în Statele Unite, a susținut joi desfășurarea unui „al treilea război mondial” de către comunitatea internațională împotriva „virusului” Al-Qaida aflat în plină revenire în țara sa, relatează AFP.

Maliki se află de miercuri la Washington și se va întâlni vineri cu președintele Barack Obama pentru a stimula cooperarea antiteroristă între cele două state.

„Vrem un război internațional împotriva terorismului”, a declarat liderul guvernului irakian în fața publicului de la centrul de analiză Institute of Peace, numind Al-Qaida și filialele sale un „virus” care aduce un „vânt rău” în toată regiunea.

„Am avut două războaie mondiale; îl vrem pe al treilea împotriva celor care ne asasinează poporul și care vor să curgă sânge”, a continuat Maliki, propunând ca Irakul să găzduiască o conferință internațională împotriva terorismului.

Liderul șiit irakian a fost primit miercuri de vicepreședintele american Joe Biden, care „a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a îi echipa (militar) pe irakieni pentru a combate Al-Qaida”, conform Casei Albe.

Nouri al-Maliki s-a mai întâlnit joi și cu secretarul Apărării Chuck Hagel și liderul statului major, generalul Martin Dempsey, a transmis Pentagonul.

Cei trei au „discutat despre situația politică și securitară din Irak (…) și despre mijloacele de a spori cooperarea strategică americano-irakiană în fața provocărilor regiunii”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

Ultimii soldați americani au părăsit Irakul în decembrie 2011.

Țara este îndoliată aproape zilnic de atentate iar violențele sunt la același nivel ca în 2008, când aceasta ieșea dintr-un conflict confesional sângeros între sunniți și șiiți.

În timp ce războiul din Siria vecină provoacă temeri în ceea ce privește influența transfrontalieră asupra Irakului, Maliki a reafirmat neutralitatea Bagdadului cu privire la conflictul din țara vecină.

„Toate eforturile noastre trebuie să fie dirijate către împiedicarea succesului Al-Qaida și a altor organizații teroriste”, a mai pledat premierul, acuzat de „sectarism” și de montarea șiiților împotriva sunniților, într-o scrisoare adresată marți de influenți senatori americană președintelui Obama.