Israelul avertizează împotriva oricărui acord „parțial” cu Iranul

Publicat: 15 10. 2013, 18:22
Actualizat: 19 03. 2019, 05:50

Israelul a cerut din nou, marți, marilor puteri să evite orice acord „parțial” cu Iranul care ar relaxa sancțiunile adoptate împotriva acestei țări, solicitarea fiind făcută în ziua deschiderii la Geneva a unei noi serii de negocieri privind controversatul program nuclear iranian, relatează AFP.

Occidentul și Israelul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil, însă regimul islamist de la Teheran neagă această acuzație. Cele două părți sunt îngrijorate de posibilitatea ca Iranul să îmbogățească uraniul până la un nivel suficient pentru fabricarea unei bombe atomice.

Israelul este îngrijorat că, drept răspuns față de tonul moderat adoptat de noul președinte iranian Hassan Rohani, Grupul 5+1 (Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania) va accepta relaxarea blocadei economice și financiare care afectează Iranul.

După o reuniune, care a avut loc luni seara la Ierusalim, Cabinetul de Securitate, format din principalii șapte miniștri israelieni, a avertizat în privința „oricărui acord parțial care ar conduce la eliminarea regimului de sancțiuni, fără să contribuie la o desființare completă a programului nuclear militar iranian”.

„Iranul consideră că poate să obțină concesii cosmetizate care nu îi vor împiedica în mod semnificativ mersul său spre dezvoltarea armelor nucleare”, a anunțat Cabinetul de Securitate israelian într-un comunicat.

În realitate, Teheranul „urmărește relaxareaa sancțiunilor” adoptate de-a lungul anilor, subliniază comunitatul, îndemnând Grupul 5+1 să „respingă tentativele Iranului de a ajunge la un acord care ar menține capacitatea sa de a dezvolta arme nucleare”.

Izolat pe scena internațională, premierul israelian Benjamin Netanyahu a lansat un apel marilor puteri, luni, pentru a le disuada să reducă sancțiunile adoptate împotriva Iranului.

Israelul, a adăugat Cabinetul de Securitate, nu se opune unui program iranian de producere a energiei nucleare, însă acesta trebuie să aibă un scop pașnic.

„Iranul pretinde că are «dreptul să îmbogățească». Însă o țară care sfidează cu regularitate comunitatea internațională și încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate nu poate avea un asemenea drept”, a apreciat el.

Israelul consideră că Iranul trebuie să îndeplinească patru condiții pentru anularea sancțiunilor, și anume stoparea activității de îmbogățire a uraniului, trimiterea în străinătate a stocului de uraniu îmbogățit, închiderea complexului subteran de la Fordo, în apropiere de Qom, și oprirea lucrărilor de construire a unui reactor cu apă grea la Arak.

Iranul, care dezminte vă vrea să fabrice bomba atomică, a afirmat în mod repetat că îmbogățirea uraniului constituia „o linie roșie”.