Italia refuză să primească peste 600 de imigranți, aflați pe ambarcațiune în Marea Mediterană

Publicat: 11 06. 2018, 13:45

Matteo Salvini, liderul partidului naționalist Liga, a promis în timpul alegerilor electorale generale din Italia că va lua măsuri dure împotriva imigranților, transmite BBC.

Acesta spune că Malta ar fi trebuit să accepte nava Aquarius în unul din porturile sale, dar a refuzat, susținând că ambarcațiunea intră în responsabilitatea autorităților italiene.

Italia este principala cale de acces în Europa pentru imigranții din Africa de Nord. SOS Mediterranee, o organizație umanitară, susține că operatorii navei au fost sfătuiți să stea pe loc, de către Centrul italian de Coordonare a Operațiunilor de Salvare Maritimă, la o distanță de 65 km de Italia și 50 km de Malta.

Organizația precizează că imigranții, printre care se numără și copii, au fost adunați în cadrul a șase operațiuni diferite de salvare, desfășurate în largul coastei Libiei.

La bordul navei se află 600 de oameni și cei mai mulți au fost salvați chiar de autoritățile italiene. Printre cei salvați se numără 123 de copii neînsoțiți, 11 copii foarte mici și șapte femei însărcinate, anunță SOS Mediterranee.

Minorii au vârste cuprinse între 13 și 17 ani și provin din Eritreea, Ghana, Nigeria și Sudan, potrivit unui jurnalist care se află la bordul ambarcațiunii, Anelise Borges.

„Cei mai mulți dorm afară. Sunt epuizați, au fost expuși la vreme, au fost pe mare timp de 20-30 de ore, înainte de salvare”, a declarat jurnalista pentru BBC.

„Sunt slăbiți și nu știu ce se va întâmpla cu ei”, a mai adăugat Anelise Borges. Ministrul de interne Salvini este o figură cunoscută în zona naționalistă, un populist convins, care vrea să ia măsuri dure împotriva imigrației în masă. Guvernul este alcătuit din Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Liga, cu puternice idei anti-imigrație.

Ambele partide insistă că 500.000 de imigranți fără documente din Italia ar trebui să fie deportați „cu prioritate”. Pe de altă parte, oponenții lui Salvini spun că planul său de repatriere a imigranților nu se poate susține sub nicio formă.

La începutul lunii, Salvini a declarat, în timpul unei vizite în Sicilia, că Italia nu mai trebuie să fie „tabăra de refugiați a Europei”.

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului maltez a declarat pentru AFP că Malta nu este responsabilă pentru operațiunea de salvare. Premierul Joseph Muscat a insistat că Malta nu va permite navei Aquarius să staționeze în porturile țării sale, precizând că instrucțiunile autorităților italiene pentru căpitanul ambarcațiunii au fost „periculoase”. „Se opun legislației internaționale și riscă să genereze o situație periculoasă pentru toți cei implicați”, a spus Muscat.

FOTO: SOS Mediterranee