Joe Biden, gata să discute cu Putin. Care este însă condiția esențială impusă de președintele SUA pentru o astfel de întâlnire. „Între timp, este crucial să continuăm să sprijinim Ucraina”

Publicat: 02 12. 2022, 11:09
Actualizat: 02 12. 2022, 11:11

Războiul din Ucraina a ajuns vineri la ziua cu numărul 282. Negocierile ruso-ucrainene, vehiculate tot mai des într-o perioadă, sunt departe de a se concretiza. Ținând cont de întreg contextul internațional și de repercusiunile agresiunii ruse în Ucraina, președintele american Joe Biden susține că este „gata să discute” cu  Putin, condiția principală fiind aceea „de a exista un interes concret din partea sa (n.r. – a lui Vladimir Putin) pentru a pune capăt războiului din Ucraina.”

În plus, Joe Biden a subliniat că acest interes ”nu a fost manifestat până acum, în ciuda prețului foarte mare pe care Rusia l-a plătit în aceste luni de conflict”, anunță Corriere della Sera.

„Retragerea forțelor rusești din Ucraina este o condiție fundamentală pentru a pune capăt conflictului”

Reamintim că preşedintele SUA, Joe Biden, l-a primit joi pe preşedintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă, dând startul unei vizite oficiale de stat menite să consolideze relaţia dintre SUA şi Franţa.

În timpul conferinței de presă comune organizate de cei doi la Casa Albă, președintele SUA a punctat că „retragerea forțelor rusești din Ucraina este o condiție fundamentală pentru a pune capăt conflictului”, adăugând că nu are deocamdată planuri de a căuta un contact cu Putin.

Dacă și când va demonstra cu bună credință că este dispus să negocieze încheierea războiului și în urma unor consultări adecvate cu aliații din NATO, voi fi gata să vorbesc cu el: între timp, este crucial să continuăm să sprijinim Ucraina”, a conchis acesta, potrivit G4media. 

Liderul de la Élysée a mai fost în Statele Unite ale Americii, în vizită de stat, în 2018

Preşedintele Emmanuel Macron se află în vizită de stat la Washington în perioada 29 noiembrie -2 decembrie 2022. Şeful statului francez s-a întâlnit miercuri, după sosire, cu vicepreşedinta americană Kamala Harris, la NASA, iar apoi, seara, împreună cu soţia sa, au luat masa cu soții Biden.

Alianţa Franţei cu Statele Unite este „mai puternică decât orice”

Scopul acestei vizite oficiale a președintelui Macron în SUA este relansarea relației dintre Franţa şi Statele Unite.  subliniat miercuri seara că alianţa Franţei cu SUA este ”mai puternică decât orice.”

Într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor membri ai comunităţii franceze, la Ambasada Franţei din Washington, el a pledat ”să încercăm împreună să fim la înălţimea a ceea ce istoria a pecetluit între noi, o alianţă mai puternică decât orice.”

Totodată, președintele Macron a apreciat că această a doua sa vizită de stat în Statele Unite, după cea din 2018, ”arată de asemenea forţa, legătura dintre Statele Unite şi Franţa.”

Macron va vizita New Orleans, fiind primul președinte francez care va ajunge în metropolă în ultimii 45 de ani. Liderul de la Élysée a mai fost în Statele Unite ale Americii în vizită de stat în 2018, când președinte era Donald Trump.

Discuții despre locul Europei și al Franței în competiția globală, în special cu China

Discuţiile dintre Biden şi Macron, care vor fi precedate de un dineu informal, se vor axa pe războiul din Ucraina şi vor mai aborda subiecte precum China, Iran, regiunea indo-pacifică şi cooperarea economică, de exemplu în sectorul energetic, potrivit unui comunicat emis de administraţia americană în avans.

Președintele Emmanuel Macron a sosit la Washington într-un context internațional tensionat din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, această vizită este și un bun prilej pentru a vorbi despre locul Europei și al Franței în competiția globală, în special cu China.

Șase milioane de ucraineni încă nu au energie electrică

Aproape șase milioane de oameni din majoritatea regiunilor Ucrainei nu au electricitate, a declarat miercuri seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Miercuri, serviciul pentru situații de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii, după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele, în contextul în care atacurile rusești asupra centralelor electrice ucrainene au lăsat o țară întreagă fără acces la energie electrică, termică sau apă potabilă, potrivit The Guardian.

SUA intenționează să antreneze mii de militari ucraineni într-o bază din Germania

Între timp, Administrația Biden are în vedere o extindere a pregătirii pe care Armata americană o oferă forțelor ucrainene, inclusiv instruirea a până la 2.500 de soldați ucraineni pe lună într-o bază militară americană din Germania, potrivit mai multor oficiali americani.

Dacă va fi adoptată, propunerea ar marca o creștere semnificativă nu doar a numărului de ucraineni pe care SUA îi antrenează, ci și a tipului de formare pe care aceștia o primesc. De la începutul conflictului, în februarie, SUA au antrenat doar câteva mii de soldați ucraineni, majoritatea în grupuri mici.

În cadrul noului program, SUA ar urma să antreneze grupuri mult mai mari de soldați ucraineni în tactici mai sofisticate de luptă.