LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 281. Șase milioane de ucraineni încă nu au energie electrică / SUA intenționează să antreneze mii de militari ucraineni într-o bază din Germania

LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 281. Șase milioane de ucraineni încă nu au energie electrică / SUA intenționează să antreneze mii de militari ucraineni într-o bază din Germania
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01/12/2022, 09:21

Războiul din Ucraina a ajuns joi în ziua cu numărul 281, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Aproape șase milioane de oameni din majoritatea regiunilor Ucrainei nu au electricitate, a declarat miercuri seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Miercuri, serviciul pentru situații de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii, după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele, în contextul în care atacurile rusești asupra centralelor electrice ucrainene au lăsat o țară întreagă fără acces la energie electrică, termică sau apă potabilă, potrivit The Guardian.

„Numai în ultima zi au fost 131 de incendii în Ucraina, dintre care 106 în sectorul rezidențial. Nouă persoane au murit, opt au fost rănite”, a informat serviciul de urgență.

Între timp, Administrația Biden are în vedere o extindere a pregătirii pe care Armata americană o oferă forțelor ucrainene, inclusiv instruirea a până la 2.500 de soldați ucraineni pe lună într-o bază militară americană din Germania, potrivit mai multor oficiali americani.

Dacă va fi adoptată, propunerea ar marca o creștere semnificativă nu doar a numărului de ucraineni pe care SUA îi antrenează, ci și a tipului de formare pe care aceștia o primesc. De la începutul conflictului, în februarie, SUA au antrenat doar câteva mii de soldați ucraineni, majoritatea în grupuri mici.

În cadrul noului program, SUA ar urma să antreneze grupuri mult mai mari de soldați ucraineni în tactici mai sofisticate de luptă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase