La 3 ani de la înlăturarea lui Gaddafi, Libia este la un pas de „prăbușire”

Publicat: 26 07. 2014, 10:23
Actualizat: 02 02. 2019, 00:31

Explozii puternice au avut loc vineri dimineață la Tripoli și coloane de fum s-au ridicat din mai multe locuri, potrivit unui jurnalist al AFP.

Într-un comunicat, Guvernul interimar libian a îndemnat din nou la încetarea luptelor, avertizând în privința „prăbușirii statului”.

Guvernul a amintit că premierul Abdallah al-Theni a fost împiedicat de membri ai unei miliții să ia avionul de la aeroportul militar din Miitiga.

Aeroportul internațional de la Tripoli este închis din 13 iulie, când au început luptele, soldate cu cel puțin 47 de morți și 120 de răniți, potrivit unui ultim bilanț furnizat de Ministerul Sănătății.

Aceste confruntări, cele mai violente la Tripoli de la îndepărtarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, în 2011, au izbucnit în urma unui atac comis de o grupare armată alcătuită din combatanți islamiști și foști rebeli din orașul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli), care încearcă să-i alunge de la aeroport pe foștii rebeli din Zenten, vechi camarazi de arme.

Considerați drept aripa armată a mișcării liberale, foștii rebeli din Zenten (la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli) controlează, de la îndepărtarea de la putere a lui Kadhafi, aeroportul din Tripoli și mai multe obiective militare și civile din sudul capitalei.

Foștii rebeli din Zenten sunt acuzați de rivali că au printre ei combatanți și ofițeri din cadrul armatei fostului regim Kadhafi care ar fi participat la reprimarea revoltei din 2011.

Potrivit islamiștilor și rebelilor din Misrata, este vorba de un conflict între „revoluționari” și „rămășițele fostului regim”.

Însă analiști libieni apreciază că aceste confruntări sângeroase fac parte dintr-o luptă între curente politice, după anunțarea rezultatelor alegerilor legislative din 25 iunie.

Potrivit unor aleși și observatori, liberalii ar fi obținut mai multe mandate decât islamiștii, care de-acum încearcă să marcheze puncte pe plan militar.

În acest context, Consiliul de Securitate ONU a condamnat „violența (…) inacceptabilă, care nu trebuie utilizată pentru atingerea unor obiective politice”.

Vineri, Guvernul a anunțat că a înființat o comisie care va avea sarcina de a intra în contact cu părțile aflate în conflict în vederea încheierii unui armistițiu.