La câteva zile după ce rușii și-au luat doza de optimism de la Putin, Medvedev i-a informat că ar trebui să se pregătească de „o nouă realitate economică”

Publicat: 21 04. 2015, 14:48

This browser does not support the video element.

Rusia a pierdut deja 25 de miliarde de euro, respectiv 1,5% din PIB, ca urmare a sancțiunilor occidentale, iar economia va continua anul acesta pe acest trend negativ, existând posibilitatea ca suma pierderilor să crească de câteva ori, le-a spus, marți, premierul Dmitri Medvedev parlamentarilor ruși, conform Reuters.

„Pierderile din cauza restricțiilor sunt semnificative. Potrivit estimărilor unor experți străini, Rusia a suferit pierderi de 25 de miliarde de euro în total, ceea ce înseamnă 1,5% din produsul intern brut. S-ar putea ca această sumă să crească de câteva ori”, a declarat premierul rus.

Medvedev a adăugat că economia țării sale a cunoscut, în primul trimestru din 2015, o contracție de 2%, iar producția industrială a scăzut cu 0,4% față de trimestrul echivalent din 2014. Deși situația economică ar fi putut fi mult mai gravă, a explicat premierul, ea înregistrează o stabilizare. Chiar și așa, nu e loc de „iluzii” pentru ruși. 

„Dacă presiunea externă se va intensifica și prețul petrolului va rămâne la niveluri extrem de joase pentru mult timp, va trebui să ne dezvoltăm într-o nouă realitate economică”, le-a spus Medvedev parlamentarilor, continuând cu o încercare de încurajare: „Sunt convins că vom fi capabili să trăim într-o asemenea realitate. Experiența din perioada recentă a arătat că am învățat cum să facem așa ceva”.

Profilul pe care Medvedev l-a făcut, marți, economiei rusești în contextul sancțiunilor occidentale este diferit ca tonalitate față de optimismul arătat de Vladimir Putin săptămâna trecută, în timpul sesiunii sale anuale de întrebări și răspunsuri cu cetățenii. La acel moment, Putin a evidențiat aspectele pozitive, respectiv întărirea rublei, o creștere de 3,7% a producției agricole și un șomaj scăzut. Ba mai mult, a spus președintele Rusiei, sancțiunile au „ajutat guvernul și banca centrală” să găsească noi posibilități de dezvoltare economică, după cum a relatat The Telegraph. „Datorită întăririi rublei și creșterii anumitor piețe și altor domenii, cred că recuperarea economică s-ar putea întâmpla în mai puțin de doi ani (…). Avem suficiente resurse, în primul rând resurse umane, și suntem pregătiți să muncim. Sarcina noastră – a președintelui, Guvernului, Băncii centrale, liderilor regionali – este să depășim perioada dificilă cu pierderi minime. Este posibil? Eu sunt sigur că este”, a declarat Putin, citat de Mediafax.