Laura Codruța Kovesi va prezenta joi în comisii ale Parlamentului European modul în care va funcționa EPPO

Publicat: 05 02. 2020, 19:59

Noua instituție condusă de Laura Codruța Kovesi va avea sediul la Bruxelles iar în cadrul acesteia vor coopera 20 de state membre prin procedura de cooperare consolidată care a fost lansată la 3 aprilie 2017 ca urmare a lipsei unui acord unanim cu privire la propunere.

În prezent, statele care s-au angajat la cooperare consolidată sunt: Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și ulterior Italia și Austria.

Și alte state membre Uniunii Europene se pot alătura oricând cooperării.

Cum va funcționa Parchetul European

Structura va avea două niveluri: unul central și unul descentralizat. Astfel, cel dintâi va fi reprezentat de procurorul-șef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului, iar cel de-al doilea va fi alcătuit din va fi reprezentat de procurori europeni care vor fi însărcinați cu activitatea de zi cu zi a investigațiilor și urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul și cu legislația respectivului stat membru, potrivit agerpress.ro.

Parchetul european vaavea un loc important în completarea activității OLAF și a Eurojustului, care în prezent nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale.