Liderii UE pun presiune pe Vladimir Putin la summitul dedicat situației din Siria

Publicat: 04 06. 2012, 10:02
Actualizat: 04 06. 2012, 10:02

Situația din Siria este pe agenda liderilor UE care vor încerca astăzi, la summitul de la Sankt Petersburg, să-l convingă pe președintele Rusiei, Vladimir Putin să facă presiuni asupra Siriei să-i retragă forțele armate din orașele țării și să accepte palnul de pace propus de Kofi Annan, informează BBC.

Președintele sirian, Bashar al-Assad, i-a calificat duminică drept „monștri” pe autorii masacrului de la Hula, din 25 mai, în care au fost ucise 108 persoane, și a adus un omagiu armatei siriene, relatează AFP.

„Ceea ce s-a întâmplat la Hula și în alte locuri sunt masacre sălbatice, nici măcar niște monștri nu le-ar fi comis”, a declarat Assad într-un discurs susținut în fața Parlamentului, difuzat de televiziune.

Rebeliunea și regimul s-au acuzat reciproc pentru carnagiul de la Hula, în timp ce un oficial ONU a declarat că există „suspiciuni puternice” asupa milițiilor pro-regim.

„După masacrul odios de la Hula au acuzat armata, dar s-au corectat apoi pentru a acuza milițiile pro(-regim)”, a continuat Assad, fără a preciza cine sunt cei care au formulat acuzațiile. „Criminalii plănuiesc să comită alte crime”, potrivit acestuia.

Al-Assad i-a acuzat totodată pe sirieni că primesc bani pentru a participa la manifestații împotriva regimului în toată țara sau pentru a ucide, relatează AFP.

„Unii sunt șomeri, ei primesc bani pentru a participa la manifestații” împotriva regimului, a afirmat Assad, în cadrul unui discurs susținut în fața Parlamentului, difuzat de televiziune.

Liderul sirian a evocat de asemenea „adolescenți de 14 sau 15 ani care au primit 2.000 de lire siriene (40 de dolari) pentru a ucide” membri ai forțelor guvernamentale dar și civili.

„Ce eforturi trebuie să depunem pentru a curăța spiritele acestor tineri?”, s-a întrebat el.

Regimul președintelui Assad se confruntă din martie 2011 cu o revoltă populară fără precedent, zeci de mii de persoane protestând în fiecare vineri în toată țara.

Dar regimul nu recunoaște amploarea mișcării de contestare și îi numește pe protestatari „teroriști”.

În fața represiunii, revolta s-a militarizat de-a lungul lunilor.

Peste 13.400 de persoane au murit în violențele din Siria, de la începutul revoltei împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad, la jumătatea lui martie 2011, și până în prezent, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).