Liderul Jobbik: „România ar trebui să-și schimbe Constituția pentru a oferi autonomie maghiarilor”

Publicat: 14 02. 2016, 13:59

Vona Gabor a descris relațiile româno-maghiare din perspectiva unui „joc între marile puteri”, cele două state-vecine fiind niște „pioni pe tabla lor (SUA și Rusia-n.r.) de șah”. „Am senzația că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari și români, problema nu e HVIM sau grupurile de rock, ci lupta dintre SUA și Rusia”, a precizat Vona, citat de citynews.ro.

Liderul Jobbik nu a ascuns faptul că partidul pe care îl conduce susține autonomia maghiarilor din Transilvania și a oferit o soluție pentru materializarea acestui deziderat: „Nu vreau să dau idei, dar poate că în cazul acesta ar trebui modificată Constituția României. În anii care au trecut noi am văzut în Ungaria că nici Constituția nu e bătută în cuie, se poate modifica dacă există voință politică. Sunt conștient că în acest moment acest lucru nu ar fi simplu de făcut, probabil că nu există nici de partea română deschidere în acest sens, dar aș spune că ori vom concura cu viitorul împreună, ori vom eșua împreună. Acestea sunt alternativele. De asta spun tot timpul să încercăm să găsim împreună soluții și când spun asta – și e important ca telespectatorii români să știe acest lucru – deci cînd spun asta, eu sunt atacat în Ungaria. Deci eu sunt atacat în tabăra mea, de ce vreau eu să ajung la un acord, când drepturile maghiarilor din Secuime sunt încălcate. Iar eu le răspund de fiecare dată că acestea trebuie soluționate, așa cum am spus, Jobbik sprijină autonomia și autodeterminarea, dar dacă uităm că trăim în această regiune a Europei și avem probleme comune, atunci vom fi provocați unul împotriva altuia iar din această situație nu am câștigat niciodată, nici unul, nici altul”, a spus Vona.

Totodată, acesta a afirmat că posibilitatea ca Ungaria să reanexeze Transilvania nu este una reală: „Nu este o chestiune nici de actualitate, nici reală. Din acest motiv, nu întâmplător, programul Jobbik vorbește despre autonomie și autodeterminare. Dar când am răspuns, tot la o întrebare, dacă aș vrea ca toți maghiarii să trăiască în aceeași patrie, am spus da, evident, pe plan emoțional, dacă vreodată istoria ne va oferi această șansă, atunci nu pot renunța la acest lucru. E o chestiune emoțională. Dar politica, cum am spus, este un domeniu rațional, sau cel puțin e bine să fim raționali și să nu ne pierdem luciditatea. Iar luciditatea îmi spune că astăzi, interesul Ungariei și cred că și al României, este să rezolvăm problemele etnice româno-ungare, eu consider că pentru aceasta este nevoie de dreptul la autodeterminare în Transilvania și mai ales în Secuime”, a explicat președintele Jobbik.