Liderul Verzilor germani: Romii pleacă din România și Bulgaria din cauza sărăciei și a discriminării

Publicat: 07 01. 2014, 13:15
Actualizat: 06 06. 2014, 17:50

Cem Özdemir, copreședintele Verzilor germani, critică marți, într-un interviu, „populismul ieftin” al conservatorilor bavarezi la adresa românilor și bulgarilor și susține că adevărata problemă e cea a romilor din România și Bulgaria, nevoiți să plece din cauza sărăciei și a discriminării.

Într-un interviu acordat publicației Schwäbische Zeitung, liderul ecologiștilor germani a lansat un atac la adresa cancelarului Angela Merkel și a aliaților bavarezi din CSU care sunt la putere de opt ani, „dar nu au făcut nimic împotriva sărăciei și discriminării în Europa”.

Referitor la declarațiile politicienilor CSU privind muncitorii din România și Bulgaria, Cem Özdemir le pune pe seama alegerilor locale dn Bavaria, din 18 martie.

„CSU nu aduce în discuție ce se poate face pentru a rezolva lipsa forței de muncă calificate din economia germană și nici a problemei celor aflați într-o situație socială dificilă și supuși unei discriminări brutale, mă refer la romii bulgari și români. Acești europeni și europence au nevoie de sprijin în țările lor natale. Ei pleacă pentru că nu au nicio perspectivă, nicio altă posibilitate. Asta trebuie să schimbăm”, a declarat Özdemir, acuzând CSU de „populism ieftin”.

Copreședintele Verzilor a respins afirmațiile politicienilor germani care acuză lipsa de pregătire a românilor și bulgarilor care ajung în Germania, dar a precizat că există o problemă cu romii și condițiile lor de trai în România și Bulgaria.

„La noi vin, în special, bulgari și români cu calificare. Realitatea este mai complicată decât o prezintă CSU prin declarații în presă. Dar există și sărăcie multă și discriminare în Europa, oameni care trebuie să trăiască în România și în Bulgaria într-o sărăcie ca în lumea a treia. Avem nevoie de o strategie europeană pentru romi, pentru a le asigura condiții demne de viață”, a spus Cem Özdemir. Acesta susține că mulți romi afirmă că „le era mai bine în comunism decât într-o Europă democratică”.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranții care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimiși rapid în țările de origine.

„Imiganții care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de șomaj), alocația pentru copii și asigurarea de sănătate trebuie trimiși rapid înapoi în țările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, că muncitorii calificați sunt bineveniți în țara sa, dar a precizat că 46% din românii și bulgarii ajunși în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.

„Institutul pentru piața muncii și cercetare profesională a Agenției Federale pentru Muncă a estimat că în 2014 vor fi până la 180.000 de imigranți din România și Bulgaria, după deschiderea pieței muncii. Există deja strigăte de ajutor în acest sens de mai bine de un an, printre altele de la orașe și comune”, a declarat, într-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Creștin-Sociale, aliații din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.

Acesta a mai precizat că trebuie restrâns accesul imigranților la sistemul de asigurări sociale.

Andreas Scheuer a spus că formațiunea sa este de acord cu libertatea de circulație, dar Germania nu trebuie să devină „atelierul de reparații” al Europei.

„Spunem «Da» libertății de circulație. Muncitorii calificați sunt bineveniți. Economia germană are nevoie de ei. Dar, potrivit cifrelor Agenției Federale pentru Muncă, 46% din românii și bulgarii, care au venit în Germania după 2007, nu au niciun fel de pregătire profesională. De ce trebuie să devină Germania atelierul de reparații al Europei? De ce trebuie să importăm în Germania problemele altor țări?”, a declarat secretarul general al CSU.

Scheuer a recunoscut faptul că „economia germană are beneficii ca urmare a europenilor care lucrează” în Germania, dar s-a întrebat de ce trebuie importate probleme a căror cauză se află în altă parte.