Lituania anunță că a finalizat construirea unui gard la granița cu Belarus pentru a opri valul de migranți alimentat de Rusia

Publicat: 31 08. 2022, 11:13
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia

Lituania a anunțat că a terminat construirea unui gard de-a lungul graniței sale cu Belarus pentru a lupta împotriva imigrației ilegale.

Imigrația ilegală a crescut în acest an în Lituania, țară membră a UE, aproximativ 4.200 de migranți, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, trecând granița din țara vecină.

Occidentul a acuzat regimul președintelui Aleksandr Lukașenko că manipulează fluxurile de migranți la ordinele Moscovei, ca parte a unui război „hibrid”, acuzații respinse de Minsk.

Un gard înalt de patru metri și formată din sârmă ghimpată se întinde pe aproximativ 550 de kilometri de-a lungul graniței comune dintre două țări.

Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a anunțat finalizarea proiectului și a declarat că este „imposibilă din punct de vedere tehnic” ridicarea unor bariere fizice de-a lungul întregii frontiere, care traversează lacuri, râuri și mlaștini, informează France24.

Lituania își continuă politica fermă față de migrația ilegală

Politica dură a Lituaniei privind migrația a fost criticată de către activiștii pentru drepturile omului, autoritățile de la Vilnius fiind inclusiv acuzate că ar deporta în mod ilegal solicitanți de azil.

Simonyte a transmis, însă, că Guvernul ei își va continua politica și examinează posibilitatea de a menține restricțiile în ceea ce privește migrația fără a impune starea de urgență.

Cu toate acestea, ea a recunoscut că acest plan reprezintă o provocare în ceea ce privește dreptul internațional.

Sâmbătă, polițiștii de frontieră lituanieni au refuzat intrarea a 125 de migranți, cel mai mare număr de la începutul anului.

Polițiștii de frontieră și-au acuzat colegii din Belarus că îi ajută pe migranți să intre ilegal în Lituania.

Din vara lui 2021, mii de migranţi din Orientul Mijlociu au trecut sau au încercat să treacă, din Belarus, peste graniţa de est a Uniunii Europene, în Letonia, Lituania sau în Polonia.

Occidentul acuză Belarusul că a provocat această criză atrăgând migranţi la graniţa europeană prin eliberarea de vize şi cu promisiunea unei treceri uşoare, ca răzbunare pentru sancţiunile UE. Acuzația a fost respinsă de Minsk.