Lovitură pentru Olanda. Curtea Supremă de la Haga a decis că este parțial responsabilă de masacrul de la Srebrenița din 1995

Publicat: 19 07. 2019, 13:48

Rudele victimelor au dat în judecată Olanda în 2007, argumentând că acest stat este parțial responsabil de uciderea a 300 de musulmani deoarece trupele olandeze i-au expulzat din baza ONU, știind că vor fi uciși.

Aproximativ 8.000 de musulmani, majoritatea de sex masculin, inclusiv minori, au fost uciși de sârbi bosniaci în cursul masacrului de la Srebrenița din iulie 1995.

În februarie 2007, Curtea Internațională de Justiție a concluzionat că masacrul de la Srebrenița este un act de genocid, comis cu intenția de a distruge parțial grupul musulman din Bosnia Herțegovina.

Kees Streefkerk, președintele completului de judecată, a afirmat că militarii olandezi, participanți la o operațiune ONU de menținere a păcii, au evacuat aproximativ 5.000 de refugiați musulmani din zona unei baze militare olandeze, știind că „erau în real pericol să fie abuzați și uciși”, informează agenția The Associated Press.

În 1995, câteva sute de militari olandezi, depășiți numeric de forțele sârbe, au primit sarcina să asigure securitatea într-o „zonă sigură”, unde se aflau câteva mii de refugiați musulmani.

Curtea Supremă de la Haga a hotărât că forțele olandeze ar fi putut permite acestor bărbați să rămână în bază.

Instanța a decis că responsabilitatea statului olandez se ridică la 10% din pierderile suferite, astfel că reclamanții vor primi cel mai probabil compensații în valoare de câteva mii de euro.

Cazul ar putea stabili un precedent legal internațional pentru statele care contribuie cu trupe la misiunile de menținere a păcii.