Lukașenko, întâlnire cu „tovarășul” Putin în timp ce Belarus e zdruncinat de proteste. Lidera opoziției: Regret că ai decis să porți un dialog cu un uzurpator!

Publicat: 14 09. 2020, 16:07
Actualizat: 14 09. 2020, 16:10
Sursă FOTO: Profimedia Images

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a plecat luni, în Rusia pentru a discuta cu omologul său, Vladimir Putin, după ce Moscova s-a oferit să ajute țara în ceea ce privește securitatea, în timp ce promovează integrarea statului vecin.

Întâlnirea dintre cei doi lideri aliați este prima după scrutinul prezidențial câștigat de Aleksandr Lukașenko, în urma alegerilor care au stârnit critici interne și externe, precum și un val de proteste care continuă și astăzi, notează france24.com.

Lukașenko și Putin, întâlnire la nivel înalt

Președintele Belaruslui a ajuns în stațiunea Sochi, de la Marea Neagră, unde Vladimir Putin are o reședință. Când a coborât din avion, acesta a afișat un mare zâmbet pe față și nu purta mască de protecție. Jurnalistul Dmitry Smirnov, de la tabloidul Komsomolskaya Pravda, notează faptul că Lukașenko „nu a acceptat în mod particular amenințarea coronavirusului”, însă totuși a trebuit să respecte măsurile de protecție înainte de întâlnirea cu liderul rus.

Cei doi lideri ar urma să susțină o conferință de presă după întâlnire.

În timp ce modul în care Lukașenko a gestionat protestele a fost criticat dur în plan intenrațional și a condus la sancțiuni, Rusia a rămas un aliat fidel al președintelui din Belarus. De asemenea, Putin l-a felicitat pe liderul belarusian pentru câștigarea alegerilor iar cei doi au discutat telefonic fredvent în ultima vreme.

De cealaltă parte, liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, care susține că este adevăratul câștigător al algerilor, l-a condamnat pe Putin pentru faptul că negociază cu un „Lukașenko ilegitim”.

„Regret cu adevărat că ai decis să porți un dialog cu un uzurpator și nu cu opoprul din Belarus”, a susținut Svetlana Tikhanovskaya într-un comunicat.

Rusia colaborează cu Belarusul, care are o populație de aproximativ 9,5 milioane de locuitori, și îi furnizează combustibil ieftin, în timp ce Belarusul este important din punct de vedere strategic pentru Rusia ca zonă tampon, mărginită spre vest de membrii UE și NATO.

Cele două țări au format deja o relație strânsă ca „stat de uniune” cu legături militare și economice puternice și o frontieră deschisă până la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Lukashenko a declarat, înainte de discuții, că intenționează să „pună punctul pe i în ceea ce privește problemele foarte sensibile și delicate pentru cele două state”.

Peste 400 de persoane au fost arestate duminică în timpul protestelor din Belarus

Forțele de ordine din Belarus au arestat duminică, 13 septembrie, peste 400 de persoane în timpul protestelor împotriva președintelui țării, a anunțat Ministerul de Interne de la Minsk.

Aproximativ 150.000 de oameni au ieșit în stradă în Belarus pentru a protesta față de realegerea, pe 9 august, a președintelui Aleksandr Lukașenko, informează DPA. Protestatarii, dar și opoziția, susțin că alegerile de pe 9 august au fost fraudate, opinie împărtășită și de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Proteste au avut loc atât la Minsk, capitala țării, dar și în alte orașe, iar unele dintre proteste au fost reprimate violent de către forțele de ordine. Aceasta este a cincea duminică la rând în care bielorușii au ieșit în număr mare pe străzi pentru a cere demisia lui Lukașenko.