Mai multe companii construiesc cu 26 miliarde de dolari o centrală nucleară în Marea Britanie

Publicat: 21 10. 2013, 13:45
Actualizat: 07 02. 2016, 10:27

Compania de utilități Electricité de France (EDF) va construi, în parteneriat cu Areva (Franța), China General Nuclear și China National Nuclear, o nouă centrală nucleară în Marea Britanie, prima din ultimii 30 de ani, la un cost total de 16 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de dolari).

Anunțul grupului de investitori vine după doi ani de negocieri intenese cu autoritățile britance, considerate un test al viabilității economice a energiei nuclerare în Europa de Vest, potrivit Wall Street Journal.

Grupul condus de EDF va construi două noi reactoare la Hinkley Point, în sud-vestul Angliei, unde deține și operează alte două reactoare. EDF va deține 45-50% din proiect, compania de inginerie nucleară Areva va controla 10%, iar China General Nuclear și China National Nuclear vor avea o participație de 30-40%, iar alți parteneri pot prelua până la 15% din acțiuni.

Pe lângă costurile de construcție estimate la 14 miliarde de lire, proiectul include și cheltuieli preoperaționale de 2 miliarde de lire, bani pe care EDF și partenrii trebuie să-i aloce pentru achiziții de terenuri, pentru pregătirea personalului și pentru depozitarea deșeurilor nucleare.

Acordul cu guvernul de la Londra prevede și un plan ulterior pentru alte două reactoare la Sizewell, în estul Angliei. Înțelegerea garantează EDF și partenerilor un preț de 89,5 lire pe MWh, în cazul în care este implementat și proiectul de la Sizewell. În cazul în care al doilea proiect nu este pus în practică, cotația va fi de 92,5 lire pe MWh. Prețul se modifică în funcție de inflație.

Contractul referitor la preț va fi valabil 35 de ani și va intra în vigoare după ce centrala nucleară va deveni operațională. Dacă prețul energiei pe piață coboară sub cel stabilit în acord, guvernul va achita diferența, transferând costurile către consumatori.

EDF deține și operează în prezent 15 reactoare nucleare în Marea Britanie și asigură 20% dn consumul de energie al țării. Noua centrală ar genera 7% din producția actuală a țării, potrivit Financial Times.