Maladia care omoară tot mai mulți adolescenți și tineri

Publicat: 31 05. 2016, 15:22

Conform CSID, cercetătorii susțin că difențele între tumori, întârzierea în procesul de diagnosticare și lipsa studiilor clinice pe aceste segmente de vârstă sunt principalele cauze pentru această situație alarmantă.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele din 27 de țări, în urma cercetărilor efectuate pe 57 de mii de cazuri de cancer la copii, precum și alte 312 mii de cazuri de cancer în rândul adolescenților și tinerilor.

Rata de supraviețuire pe o durată de 5 ani a fost mai mare în rândul tinerilor și adolescenților, atingând 82%, comparativ cu rata de supraviețuire în cazul copiilor, de numai 79%, arată statisticile.

Șansele de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani, în funcție de tipul de cancer:

Leucemie limfoidă acută: 56% la tineri, 85,8% la copii;
Leucemie mieloidă acută: 50% la tineri, 61% la copii;
Limfomul Hodgkin: 93% la tineri și 95% la copii;
Cancer cerebral: 46% la tineri și 62% la copii;
Sarcomul Ewig: 49% la tineri și 67% la copii;
Rabdomiosarcomul: 38% la tineri și 67% la copii;
Cancer osos: 62% la tineri și 67% la copii.

„Vestea bună este că numărul de copii, adolescenți și adulți tineri care au supraviețuit cel puțin 5 ani după stabilirea diagnosticului a crescut în timp, în Europa. Cu toate acestea, am constatat că în cazul tipurilor de cancer de sânge, rata de supraviețuire în rândul adolescenților și tinerilor adulți este mai mică decât cea a copiilor”, a declarat doctorul Annalisa Trama, de la Institutul Național al Cancerului din Milano.