Manifestațiile împotriva revistei de caricaturi Charlie Hebdo continuă în Pakistan

Publicat: 19 01. 2015, 09:17

Membri ai unor partide religioase dar și laice, manifestanții au defilat în Lahore (est), Karachi (sud), Quetta (sud-vest), Peshawar (nord-vest), Multan (centru) și în numeroase alte orașe din țară.

Peste 2.000 de persoane au manifestat în cel mai mare oraș al țării, Karachi, unde partidul reigios Jamaat-e-Islami a organizat un marș până la mausoleul lui Mohammad Ali Jinnah, părintele fondator al țării.

O delegație de pastori creștini li s-a alăturat pentru a-și demonstra solidaritatea cu compatrioții lor musulmani.

În alte zone din oraș, zeci de membri ai partidului Tehreek-e-Insaf au defilat împotriva săptămânalului satiric francez. O delegație a mers la reședința consulului general francez și i-a înmânat o rezoluție care cere Parisului să interzică revista „pentru propagarea urii religioase în lume”.

În Lahore, aproximativ 6.000 de persoane au asistat la manifestația organizată de grupări islamiste, între care Jamaat-ud-Dawa. Oratorii au cerut Pakistanului să întrerupă relațiile cu Franța.

În sud-vestul țării, la Quetta, manifestanții au călcat în picioare drapelul francez, după care l-au ars. La fel s-a întâmplat și cu portrete ale președintelui francez François Hollande.

La Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, peste 100 de creștini au participat la o reuniune organizată de o biserică locală, scandând „moarte pentru Charlie Hebdo! moarte blasfematorilor Profetului Mahomed!” și au incendiat un drapel francez.

Aproxiamtiv 200 de persoane s-au reunit la Islamabad, în fața unui club de presă, și au ars portretele mai multor caricaturiști.

La Multan, în sudul țării, manifestanții au strigat: „Noi nu suntem Charlie, noi suntem Kouachi!”, o referire la un slogan al reuniunii manifestanților francezi „Eu sunt Charlie” și la numele de familie al celor doi frați care au atacat săptămânalul satiric.

Vineri, după rugăciunea tradițională, contestarea s-a transformat într-un afront împotriva consulatului francez din Karachi, unde un fotograf al AFP a fost grav rănit de gloanțe.

Pakistanul, a doua cea mai populată țară musulmană din lume, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, se confruntă periodic cu manifestații violente împotriva publicării în Occident a unor înregistrări video sau desene considerate blasfematoare.