Marea Britanie AVERTIZEAZĂ China să nu atace Taiwanul. „Nicio țară nu va fi scutită de repercusiuni”

Publicat: 26 04. 2023, 11:11
Marea Britanie avertizează China să nu atace Taiwanul / Sursa FOTO: media.defense.gov/

Se înmulțesc avertismentele primite de China în legătură cu anexarea Taiwanului. Marți, ministrul britanic de Externe a avut o reacție tranșantă pe această temă.

James Cleverly a apărat status-quo-ul Taiwanului, vorbind despre consecinţele economice devastatoare ale unui război în regiune.

Londra, cu ochii pe bani

Totuși, discursul său a fost unul nu la fel de dur precum anticipau analiștii. De fapt, AFP remarcă tonul mai conciliant al Londrei faţă de Beijing.

Un război în strâmtoare (n.r. – Strâmtoarea Taiwan) nu ar fi doar o tragedie umană, acesta ar distruge 2.600 de miliarde de dolari din comerţul global, potrivit Nikkei Asia”, a declarat şeful diplomaţiei de la Londra într-un discurs ținut marţi seară, 25 aprilie.

„Nicio ţară nu va fi scutită de repercusiuni, de aceea este esenţial ca nicio parte să nu ia vreo măsură pentru a modifica status-quo-ul” – James Cleverly, ministrul britanic de Externe

Pentru Cleverly, războiul din Taiwan ar fi o „lovitură catastrofală” pentru economia mondială, nu numai pentru China.

De aceea, el a cerut „transparenţă” din partea părții chineze cu privire la expansiunea sa militară în regiunea Asia-Pacific. În context, șeful diplomației britanice a vorbit despre „cea mai mare consolidare militară din istorie pe timp de pace” întreprinsă de China.

Autoritățile de la Beijing consideră Taiwanul o provincie chineză, însă una pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului, așa cum dorește conducerea Partidului Comunist.

China – Marea Britanie, o relație tensionată

Regiunea Asia-Pacific este scena unor rivalităţi China – SUA. Beijingul şi-a făcut cunoscută dezaprobarea faţă de întărirea cooperării militare între Washington, Londra şi Canberra, prin alianţa AUKUS.

Relaţiile dintre Londra şi Beijing sunt de mai mulţi ani unele tensionate și au legătură, printre altele, și cu anexarea Hong Kongului, teritoriu controlat de britanici până în 1997.

În cea mai nouă actualizare a strategiei sale de apărare şi diplomaţie, Guvernul de la Londra numește China „o provocare sistemică”, subliniind „comportamentul economic şi militar din ce în ce mai agresiv al Partidului Comunist Chinez”. De asemenea, o bună parte din Partidul Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, pledează pentru o linie mai dură faţă de Beijing.

Totuși, după cum remarcă AFP, tonul britanicilor a mai scăzut, fapt remarcat și în declarația ministrului Cleverly, care a spus că izolarea Chinei şi tratarea acesteia doar ca pe o ameninţare „ar fi o „greşeală”: „Ar putea fi limpede şi clar – şi poate chiar satisfăcător – să afirm existenţa unui nou Război Rece şi să spun că scopul nostru este de a izola China, însă aceasta ar fi o eroare”.