Mario Monti, noul premier al Italiei. PRIMELE DECLARAȚII în noua funcție. UPDATE

Mario Monti, noul premier al Italiei. PRIMELE DECLARAȚII în noua funcție. UPDATE
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 25/04/2012, 04:09

Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat duminică seara să formeze un nou Guvern care să îi succeadă celui al lui Silvio Berlusconi, de către președintele Republicii Giorgio Napolitano, a anunțat președinția italiană, citată de AFP.

Această nominalizare are loc după o zi intensă de consultări politice la palatul prezidențial, al căror scop a fost să îi asigure un consens și o majoritate parlamentară lui Monti. Potrivit Constituției, nominalizarea sa trebuie aprobată în zece zile de cele două Camere ale Parlamentului.

Fostul comisar european Mario Monti a declarat duminică seara că Italia „poate învinge” criza datoriilor grație unui „efort colectiv”, adăugând că aceasta trebuie să fie „un element de forță, nu de slăbiciune” al UE, relatează AFP.

Monti a apreciat că Italia, membru fondator al Uniunii Europene, ar trebui să fie „un element de forță, nu de slăbiciune” al acesteia, într-o scurtă interveție televizată în fața presei, după ce a primit mandatul de la președintele Republicii Giorgio Napolitano.

Citește mai jos biografia lui Mario Monti.

UPDATE 21.57 „Îi mulțumesc mult președintelui pentru încrederea pe care mi-a acordat-o (…) într-un moment deosebit de dificil pentru Italia”, a declarat Monti în cadrul unei scurte intervenții în fața presei după ce a primit mandatul de la președintele Republicii Giorgio Napolitano.

„Țara trebuie să redevină un element de forță, nu de slăbiciune, într-o Uniune Europeană în care ne numărăm printre fondatori”, a adăugat el.

„Italia poate învinge criza” economică grație „unui efort colectiv”, a insistat el, întâmpinat cu aplauze la ieșirea din palatul prezidențial.

Misiunea care îl așteaptă pe Monti este una titanică, Italia fiind pe punctul unei asfixieri financiare, zdrobită de o datorie colosală de 1.900 de miliarde de euro, respectiv 120 la sută din PIB.

Partidul Democrat (PD, stânga, principalul partid de opoziție) a cerut prin vocea secretarului său Pierluigi Bersani ca Guvernul „să fie total nou, cu o componentă tehnică puternică și să facă Italia capabilă să se confrunte cu situația urgentă”.

„Angajamentele luate în fața Europei rămân conținutul esențial al programului Guvernului”, a apreciat la rândul său secretarul partidului lui Berlusconi, Poporul Libertății (PdL), Angelino Alfano.

Perspectiva unei majorități parlamentare pare deci deschisă pentru Monti, un bărbat ponderat, supranumit uneori „cardinalul”, care și-a construit reputația de om compentent și independent în perioada în care a fost comisar european, timp de zece ani (1994-2004), deținând mai întâi portofoliul Pieții Interne și apoi pe cel al Concurenței.

Salutând duminică seara viitoarea constituire a unui nou Guvern în Italia, UE a subliniat că va continua să supravegheze reformele în această țară.

Astfel, misiunea lui Mario Monti nu se anunță a fi una plăcută.

Silvio Berlusconi, care chiar dacă i-a adus sprijinul lui Monti și l-a primit timp de două ore sâmbătă, rămâne în luptă: „Putem deconecta priza când vrem”, le-a mărturisit el apropiaților săi.

Lista noilor miniștri ar trebui cunoscută în zilele următoare.

UPDATE 22.11 „Voi acționa (…) pentru a ieși rapid dintr-o situație care prezintă aspecte de urgență și ca Italia să poată învinge grație unui efort colectiv”, a afirmat Monti în cadrul unei scurte intervenții în fața presei, după ce a primit mandatul de la președintele Republicii Giorgio Napolitano.

„Italia trebuie să redevină un element de forță, nu de slăbiciune, într-o Uniune Europeană ai cărei fondatori am fost și ai cărei protagoniști trebuie să fim”, a declarat el.

Monti trebuie să formeze un Guvern și să obțină încrederea celor două Camere ale Parlamentului în decurs de zece zile, potrivit Constituției, înainte de a prelua oficial funcția și de a depune jurământul în fața președintelui Republicii.

„Consultările pe care le voi avea vor fi conduse rapid dar cu atenție. Mă voi întoarce să îl văd pe președintele Republicii când voi fi în măsură să înving orice rezervă”, a afirmat el, în timp ce Napolitano și-a exprimat speranța că Guvernul va fi format până la sfârșitul săptămânii.

Pe plan economic, Monti și-a fixat ca obiectiv „asanarea situației financiare și reluarea creșterii economice, rămânând atent la echitatea socială”.

„O datorăm copiilor noștri. Trebuie să le oferim un viitor concret format din demnitate și speranță”, a conchis el.


ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Fenomenul meteo extrem care i-a șocat pe localnici. Grindină de jumătate de kilogram
Medicul Virgil Musta cere LOCKDOWN total pentru a opri pandemia
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă - viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021