Măsuri dure în criza refugiaților. Suedia pregătește o EXPULZARE ÎN MASĂ a imigranților ilegali

Publicat: 28 01. 2016, 10:35

Jumătate dintre imigranții ilegali care au ajuns anul trecut în Suedia vor fi expulzați, cererile lor de azil fiind respinse. Cu 9,8 milioane de locuitori, Suedia este una dintre țările Uniunii Europene care a primit cel mai mare număr de refugiați în 2015 în raport cu populația. Peste 160.000 de persoane au solicitat azil în această țară.

„Se vorbește despre 60.000 de persoane, însă se poate ajunge la 80.000″, a declarat ministrul de Interne Anders Ygeman, citat de The Guardian.

Expulzările însă se vor putea întinde pe o perioadă de câțiva ani a precizat oficialul suedez, autoritățile fiind nevoite să închirieze avioane charter, pe lângă cele de linie folosite.

Măsura a fost anunțată în contextul în care zeci de mii de refugiați sosesc în Europa, prin Grecia, numărul acestora fiind de la începutul acestui an de 46.000, potrivit Națiunilor Unite.
 
De altfel, Comisia Europeană a avertizat Grecia cu suspendarea din Spațiul Schengen, din cauza gestionării proaste a fluxului de refugiați. Peste 850.000 de imigranți extracomunitari au tranzitat anu trecut această țară în drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

„Grecia a neglijat în mod grav obligațiile și există deficiențe grave în privința verificărilor la frontierele externe, iar aceste probleme trebuie remediate de autoritățile elene”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Grecia are obligația de a securiza frontierele externe și a primit un termen de trei luni pentru îmbunătățirea măsurilor de limitare a imigrației, riscând, în caz contrar, excluderea temporară din Schengen.

La rândul său, ministrul grec al Imigrației, Ioannis Mouzalas, a cerut Uniunii Europene deportarea rapidă spre Turcia a imigranților extracomunitari care nu sunt eligibili pentru obținerea de azil.

 

Austria a propus vineri suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia și Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spațiul de liberă circulație, pentru oprirea imigrației.

 
Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spațiul Uniunii Europene în ultimul an, situație care a generat dispute între statele membre UE și măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spațiului Schengen. Germania, Austria, Suedia și Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.
 

 

 
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau săptămâna trecută că Uniunea Europeană are la dispoziție două luni pentru a soluționa criza imigrației, altfel există riscul destrămării Spațiului Schengen și zonei euro. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, a afirmat că menținerea spațiului de liberă circulație Schengen este esențială pentru prosperitatea economică a zonei euro. Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schäuble, a atras atenția că o eventuală suspendare a Spațiului Schengen va pune în pericol proiectul Uniunii Europene.