Membri ai forțelor ONU de menținere a păcii, acuzați că au abuzat sexual copiii pe care trebuiau să-i protejeze

Publicat: 29 04. 2015, 18:53

Surse apropiate cazului au declarat că Anders Kompass a furnizat documentul legat de aceste abuzuri autorităților franceze, deoarece ONU nu a luat nicio măsură în acest sens. Raportul documentează exploatarea sexuală a copiilor, în vârstă chiar și de nouă ani, de către soldații detașați în Republica Centrafricană, scrie theguardian.com.

Kompass, care se află în Geneva, a fost suspendat săptămâna trecută din funcția de director al operațiunilor în teren. Acesta a fost acuzat că a dezvăluit un raport secret ONU și a încălcat astfel protocoalele. Kompass este acum anchetat de ONU și riscă concedierea. Comportamentul ONU în cazul bărbatului care lucrează de 30 de ani în domeniul umanitar a fost permis de oficialii organizației globale, inclusiv de Zeid Ra”ad Al Hussein, înaltul comisar pentru drepturile omului și Susanna Malcora, șeful de cabinet al ONU.

Abuzurile au avut loc în 2014, în timpul misiunii Minusca a ONU în Republica Centrafricană. The Guardian a primit raportul controversat despre exploatarea sexuală de la Paula Donovan, din cadrul grupului pentru protecția drepturilor omului Aids Free World, care cere o anchetă independentă a modului în care ONU a abordat problema abuzurilor comise de trupele franceze de menținere a păcii în CAR.

Raportul intitulat „Sexual Abuse on Children by International Armed Forces” este etichetat cu ștampila SECRET  și oferă detalii terifiante despre acte de viol și sodomie asupra băieților fără adăpost și înfometați din CAR, acte săvârșite de trupele franceze de menținere a păcii în Bangui, capitala țării.

Donovan, co-directorul Aids Free World, a declarat: „Abuzurile sexuale frecvente ale personalului de menținere a păcii sunt teribile și indiferența ONU este șocantă, dar adevărul dur este că acest comportament nu reprezintă ceva nou. ONU răspunde instinctiv la acest tip de violență sexuală, afișându-și ignoranța, negând totul – și abuzurile trebuie analizate de o comisie independentă, cu putere deplină de citare la tribunal”.

ONU a fost și în trecut acuzată că nu a făcut nimic pentru a combate „cercurile de pedofili” din Congo, Kosovo, Bosnia, Haiti, Burundi și Liberia. Interviurile cu copiii abuzați au fost realizate între mai-iunie 2014 de un membru al înaltului comisariat pentru drepturile omului și un specialist Unicef. Copiii intervievați reprezintă o mică parte din totalitatea victimelor.

Băieții, dintre care mulți sunt orfani, au vorbit despre exploatarea sexuală, inclusiv despre viol și sodomie, fapte săvârșite de soldații francezi între decembrie 2013 și iunie 2014, la un centru de primire a celor fără adăpost de pe aeroportul M”Poko din capitala Bangui.

Unul dintre copii, în vârstă de 11 ani, a declarat că a fost abuzat atunci când a plecat să caute ceva de mâncare. Un altul, de nouă ani, a povestit că a fost abuzat alături de alți prieteni de către doi soldați francezi. În vara lui 2014, raportul secret a ajuns la biroul comandamentului de la Geneva, unde nu s-a luat nicio măsură. Văzând acest lucru, Kompass a trimis raportul autorităților franceze, care au vizitat Bangui și au demarat o anchetă.

Email-urile lui Kompass au fost citite de autoritățile ONU, care îl acuză de încălcarea protocolului. Bea Edwards, din cadrul GAP (Government Accountability Project), o organizație caritabilă care susține informatorii de bună credință, a condamnat atitudinea ONU, care s-ar fi lansat într-o „vânătoare de vrăjitoare”, în loc să rezolve problema copiilor abuzați.

„Am reprezentat mulți informatori din ONU în ultimii ani și cu cât este mai mare dezvăluirea, cu atât este mai mare și răzbunarea ONU. În ciuda retoricii sale, există foarte puțină implicare la nivelul de vârf al organizației în privința protejării informatorilor. ONU are tendința să politizeze orice problemă, indiferent dacă este urgentă sau nu”, a declarat Edwards.

Surse din ONU au confirmat desfășurarea unei investigații franceze – în cooperare cu ONU – pentru clarificarea acuzațiilor extrem de grave aduse forțelor de menținere a păcii franceze din Republica Centrafricană (CAR).

Un purtător de cuvânt al biroului ONU din cadrul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a confirmat demararea unei anchete în cazul scurgerii de informații, principalul suspect fiind „un angajat al ONU”.