Mesajul lui Poroșenko pentru estul Ucrainei

Publicat: 25 01. 2016, 13:49
Actualizat: 25 01. 2016, 14:22

Parlamentul ucrainean urma să se pronunțe săptămâna aceasta asupra unui pachet legislativ care acordă mai multă putere regiunilor ucrainene – inclusiv regiunilor separatiste Lugansk și Donețk – în cadrul unui armistițiu încheiat anul trecut de Kiev cu Moscova.

Orice încercare de amânare a acestei reforme amenință să deraieze pocesul de pace, deja tensionat. Trupele ucrainene și rebelii proruși s-au plâns de o intensifiare a încălcării armistițiului începând de la sfârșitul lui 2015.

Poroșenko a declarat că nu le va permite parlamentarilor să anuleze votul asupra reformei descentralizării. Însă el și-a exprimat totodată susținerea față de parlamentari care cer să fie îndeplinite o serie de condiții înainte de vot.

Între aceste condiții figurează „un armistițiu și o lungă perioadă de tăcere. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l asigure Rusia și pe care lumea este necesar să-l vadă”, a declarat el duminică pentru presă.

Altă condiție este să li se ofere observatorilor internaționali un acces liber la frontiera dintre Ucraina și Rusia, pentru a monitoriza fluxul de trupe și armament către estul Ucrainei.

După o perioadă de relativ calm, atât rebelii, cât și Guvernul ucrainean s-au plâns de o intensificare a încălcării armistițiului negociat în cadrul acordurilor de la Minsk. Ambele părți susțin că este folosită artileria grea, care ar fi trebuit să fie retrasă.

Conducătorii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei au negociat acordul de pace de la Minsk, în februarie, iar Occidentul a legat implementarea lui de orice slăbire a sancțiunilor economice pe care le-a impus Rusiei.

Peste 9.000 de persoane au fost ucise în conflict, care a izbucnit în aprilie 2014, după ce Viktor Ianukovici, fostul președinte ucrainean susținut de Moscova, a fugit din țară, în urma unor sângeroase proteste de stradă la Kiev.

Președintele Parlamentului ucrainean a confirmat, după declarațiile lui Poroșenko, faptul că parlamentarii au amânat dezbaterile cu privire la reforma descentralizării.

„Nu plănuim să includem această problemă pe agenda sesiunii Parlamentului de săptămâna aceasta”, a declarat pentru postul Inter Volodimir Groisman. „Discuțiile continuă… Avem nevoie de o perioadă suplimentară de timp pentru discuții cu partidele politice”, a adăugat el.