Mesajul unui grup de foști oficiali NSA pentru Obama: ” Este de ajuns. Să facem ce este corect”

Publicat: 10 01. 2014, 20:14
Actualizat: 16 09. 2019, 23:43

Un grup de foști oficiali Agenției Naționale de Securitate (NSA) continuă să îi ceară președintelui american Barack Obama înăsprirea reformelor din cadrul acesteia. Demersul lui William Binney, Thomas Drake, Edward Loomis și Kirke Wiebe vine cu scurt timp înainte ca Obama să își prezinte opinia referitoare la acest subiect înainte de discursul privind Starea Națiunii pe care îl va susține pe data de 28 ianuarie, scrie Huffington Post.

Ei i-au trimis un memo președintelui SUA despre care spun că are ca scop „explicarea modului în care liderii NSA au făcut o lucrare de mântuială atunci când a fost vorba despre colectarea și analizarea datelor înainte de 11 septembrie, au mușamalizat greșeli și au încălcat drepturile constituționale ale cetățenilor americani, totul în timp ce au cheltuit miliarde de dolari și au indus în eroare opinia publică”.

Kirke Wiebe a declarat într-un interviu acordat Huffington Post că printre soluțiile grupului din care face parte pentru rezolvarea problemelor agenției se numără înlăturarea oricăror discrepanțe și interpretări greșite din legislație pentru a asigura corectitudinea procedurilor judecătorești și crearea unui grup tehnic calificat care să nu fie afiliat niciunei agenții și care să dispună de infrastructura necesară pentru a supraveghea ceea ce se întâmplă cu toate datele accesate de NSA.

„Avem nevoie de aceste lucruri imediat. Trebuie să restabilim credința și încrederea cetățenilor americani în guvernul lor”, a spus Wiebe. „Vechiul sistem nu a funcționat. A fost încălcat din nou și din nou și din nou pe o perioadă de circa 60 de ani. Este de ajuns. Să facem ceea ce este corect”, a mai adăugat el.

La jumătatea lunii decembrie, un grup de experți mandatați de Barack Obama au emis aproape 40 de recomandări cu privire la reformarea programelor de supraveghere a serviciilor de informații din SUA. Ei au fost de părere că NSA nu ar trebui să mai păstreze metadatele telefonice pe care le colectează și că Washingtonul ar trebui să coopereze mai bine cu „aliații spi apropiați”.