Mii de persoane au ieșit în stradă în Italia pentru a protesta față de obligativitatea prezentării Certificatului digital UE la locul de muncă

Publicat: 15 10. 2021, 14:13
Actualizat: 15 10. 2021, 14:15
Italienii protestează față de obligativitatea prezentării Certificatului verde / Sursa: Profimedia

Mai multe mii  de persoane protestează în portul din Trieste, vineri, nemulțumite de introducerea obligativității prezentării Certificatului digital UE pentru COVID-19, relatează agenția Ansa. Sunt manifestații și în Genova, Milano, Florența, Bologna și alte orașe din Peninsulă, iar participanții la protest lucrează în transporturi, dar nu numai, relatează presa italiană.

Proestestul din portul Trieste este în derulare, vineri după amiaza, în ziua introducerii măsurii de gestionare a pandemiei de COVID-19, iar la Genova, oamenii nemulțumiți au blocat accesul pe principala arteră a orașului Genova Sopraelevata, care leagă vestul de centrul acestuia, scrie Corriere della Sera.

O premieră s-a înregistrat vineri, prima demonstrație în fața bazei militare din Sigonella, unde angajații din transportul aerian susțin că protestul vizează „libertatea de a intra la locul d emuncă fără să fie nevoie să bagi mâna în buzunar și de a putea beneficia de teste gratuite, garantate de stat”, relatează Ansa.

Și în Florența sunt câteva sute de protestatari în stradă, mulți studenți, care scandează „Nu Certificatului verde!” sau „Libertate!”, Nu stării de rugență!”. Studenții au protestat și în curtea Universității de stat din Milano. Două mii de oamenii scandează și în Bologna sloganuri precum „Certificatul verde discriminează” sau „Sclavia care violează Constituția”, conform sursei citate.

Și în Roma zeci de persoane care nu vor această măsură au încercat, vineri dimineaţă, să blocheze traficul în apropierea centrului Romei, dar au fost opriţi de oamenii legii.

Cum sunt afectate româncele din Peninsulă

Începând de vineri este obligatoriu ca angajații să prezinte Certificatul digital UE pentru COVID-19 la intrarea la locul de muncă.

Obligația este valabilă și pentru angajații din serviciile sociale, cum sunt, de exemplu, îngrijitoare pentru bătrâni menajere, baby sitter, care lucrează la domiciliu.

Într-un răspuns pentru publicația rotalianul.com, dedicată comunității românilor din Italia, Lorenzo Gasparrini, secretar general al Asociației Domina – Associazione Nazionale Famiglie Datori di Lavoro Domestico –  care reunește angajatorii din domeniul asistenței bătrânilor și familiilor italiene, a explicat faptul că angajatorii au datoria să controleze dacă angajatul are acel document, care se eliberează după vaccinare.

„Dacă un angajat nu vrea să prezinte Green Pass, el este automat suspendat și nu mai primește salariul. Dacă angajatul nu are certificat verde, să spunem, o persoană fără Green Pass lucrează într-o familie no-vax, care nu cere documentul, atunci, din punct de vedere legal, atât angajatorul, cât și angajatul riscă o amendă între 400 și 1000 de euro”, a spus oficialul. Cât e suspendat, angajatul poate fi înlocuit.

Potrivit sursei citate, până în prezent, din punct de vedere al prevederilor legale, nu există indicații cu privire la obligația de a avea un Green Pass din partea angajatorului din domeniul asistenței casnice și membrilor familiei acestuia.