Ministerul rus de Externe, un nou avertisment tranșant pentru România: Sistemul american de apărare antirachetă este o amenințare pentru Rusia

Publicat: 11 10. 2017, 16:17
Actualizat: 16 04. 2018, 14:56

„Statele Unite au acuzat Rusia de aproximativ patru ani, dar nu au arătat nicio dovadă reală că încălcăm ceva, doar câteva imagini din Google Earth, care ar fi reprezentat câteva presupuse sisteme de lansare aflate la sol. Dar totul este foarte neclar, inclusiv de ce aceste sisteme ar trebui să acționeze la o distanță care încalcă Acordul Forțelor Nucleare Intermediare. Americanii înșiși au desfășurat lansatoare la baza de apărare antirachetă din România, iar la anul vor desfășura și în Polonia lansatoare, a căror plasare la sol este interzisă de Acord. Ele pot fi instalate doar pe nave. Considerăm ceea ce se întâmplă drept o încălcare a Acordului Forțelor Nucleare Intermediare și o amenințare directă pentru noi”, a spus Borisenko.

Acordul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 de către președintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, și președintele american Ronald Reagan. Înțelegerea interzice dezvoltarea, desfășurarea și testarea rachetelor balistice sau de croazieră lansate de la sol, pe o distanță cuprinsă între 300 și 3.400 de mile. Moscova și Washingtonul s-au acuzat în mod repetat de încălcarea acordului.

Sistemul american de apărare antirachetă a fost amplasat în localitatea Deveselu și se află sub comanda NATO. Proiectul a fost început în 2013 și a devenit operațional în 2016.

Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că baza de la Deveselu este extrem de importantă pentru întreaga Alianță, iar un sistem similar de apărare antirachetă va fi desfășurat și în Polonia, urmând să devină funcțional în 2019.