Ministrul Cristian David: Românii se duc în Marea Britanie să muncească, nu să stea cu burta la soare

Publicat: 27 12. 2013, 15:37
Actualizat: 06 06. 2014, 17:50

Românii se vor duce în Marea Britanie să muncească și să plătească impozite, nu să stea cu burta la soare și să apeleze la beneficii sociale, a declarat, joi, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, în contextul ridicării restricțiilor pe piața muncii de la 1 ianuarie 2014.

Ministrul Cristian David nu crede că va exista un val de muncitori români în Marea Britanie. „Cu siguranță, nu, nu va exista un asemenea val masiv, pentru că nu este posibil din punct de vedere practic, nu este nici măcar din punct de vedere al motivației o destinație de urmărit cu interes de marea majoritate a lucrătorilor români din afară”, a declarat ministrul delegat, la RFI.

Totodată, David respinge ideea avansată în presa britanică și de unii politicieni că românii vor pleca în Marea Britanie pentru a profita de beneficiile sociale. „Prin definiție, lucrătorii sunt aceia care vor veni acolo să muncească. Odată intrați în piața forței de muncă, aceștia contribuie la impozitele, la taxele locale, pe care le plătesc, contribuie la sistemele sociale de sănătate sau pensii. Deci dacă vorbim despre lucrători, această discuție nu-și are suportul, pentru că cei care vin în Marea Britanie nicidecum nu vin ca să privească contemplativ sistemul de asistență socială, ci vin să muncească”, a precizat Cristian David.

„Eu nu cred că mâine românii vor pleca pentru beneficii sociale, ci să muncească. Nu se duc să stea cu burta la soare în Marea Britanie”, a conchis ministrul Cristian David.

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Malta și Marea Britanie vor ridica restricțiile pe piața muncii impuse muncitorilor din Români și Bulgaria de la 1 ianuarie 2014. La cele 8 se adaugă și Spania, care, în decembrie 2012, a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restricțiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice și financiare.

Presa și unii oficiali britanici au susținut că, după 1 ianuarie 2014, ar putea avea loc un aflux de români și bulgari.

Pentru a preveni eventualele „abuzuri” la sistemul de beneficii sociale, premierul David Cameron a anunțat, la 17 decembrie, o serie măsuri în acest sens. Astfel, de la 1 ianuarie, solicitanții de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde ajutoare de șomaj în primele trei luni de sejur în în Marea Britanie. În plus, șomerii europeni nu vor mai primi alocații pentru locuință, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie.