Ministrul german al Economiei acuză Rusia că folosește energia pe post de armă: „Depozitele noastre trebuie să fie pline până la iarnă, pentru a nu fi șantajați ușor”

Publicat: 12 05. 2022, 19:48
Sursa foto: Mediafax Foto

Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck, a afirmat că Rusia folosește exporturile sale energetice spre Europa ca „armă”. Declarația oficialului german are loc în contextul în care oficialii ruși vor reduce livrările de gaze naturale către Europa, ca răspuns la sancţiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

Regimul de la Kremlin a anunțat, miercuri, că va sancționa 31 de companii din domeniul energiei din Europa, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

„Trebuie să spunem că situația a ajuns la un punct de cotitură, în care energia este folosită ca armă în mai multe domenii. Energia poate fi utilizată puternic într-un conflict economic”, a afirmat Robert Habeck.

Germania, una dintre țările cele mai dependente de gazul rusesc, se confruntă cu presiuni puternice să găsească modalități de înlocuire a importurilor sale din Rusia, după ce clienţii şi partenerii lor au refuzat să mai facă afaceri cu ea.

„Monitorizăm cu atenţie situaţia. Ne-am pregătit pentru această situaţie şi atât eu cât şi Agenţia federală care gestionează infrastructura de reţea vă vom informa pe parcursul zilei”, a menționat Robert Habeck.

Cu toate acestea, ministrul Economiei a spus că Germania se concentrează pe creșterea rezervelor sale de gaz pentru a se pregăti pentru iarnă. Mai mult, Robert Habeck a precizat că că cea mai mare economie a Europei primeşte gaze naturale din surse alternative şi poate face faţă perturbărilor.

„Depozitele noastre trebuie să fie pline până la iarnă, altfel vom fi în situația de a fi șantajați ușor. Situaţia de pe piaţa gazelor ne permite să compensăm pierderea gazelor din Rusia”, a precizat Robert Habeck.

Săptămâna aceasta, ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, a afirmat la Kiev că Germania este în procesul de a-şi reduce dependenţa faţă de energia rusească „la zero pentru totdeauna”, precizează Digi24.

Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale ruseşti, responsabile pentru aproximativ 35% din necesarul statului.