Ministrul pakistanez de Externe a făcut anunțul referitor la conflictul dintre Statele Unite și Iran

Publicat: 06 01. 2020, 20:22

Reuters notează că asasinarea oficialului iranian pune Pakistanul, o țară majoritar sunnită, dar cu o importantă minoritate șiită într-o poziție dificilă. Un aliat al Arabiei Saudite și al Statelor Unite, Pakistanul are o relație complexă cu Iranul, țară cu care are aproximativ 1.000 de kilometri de graniță.

Mii de șiiți au protestat duminică în mai multe orașe din Pakistan în semn de solidaritate cu Iranul. La Karachi manifestanții au avut confruntări cu polițiștii după ce au încercat să se îndrepte către Consulatul Statelor Unite.

„Este limpede că teritoriul pakistanez nu va fi folosit împotriva niciunui stat, iar Pakistanul nu va deveni parte a acestui conflict”, a informat Qureshi, prin intermediul unui comunicat.

„Pakistanul a susținut în mod clar faptul că nu este de acord cu nicio acțiune unilaterală”, a adăugat oficialul.

Armata americană l-a asasinat vineri dimineață, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.

„Orientul Mijlociu a fost și este o regiune volatilă, iar această regiune nu își poate permite un nou război. Facem parte din această regiune și, atunci când aici izbucnește un conflict, Pakistanul nu poate scăpa”, a mai spus Qureshi.

Acesta a adăugat că există posibilitatea ca asasinarea lui Soleimani de către Statele Unite să ducă la izbucnirea unor violențe interconfesionale, care ar putea afecta inclusiv Afganistanul.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, președintele Statelor Unite, Donald Trump a amenințat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ținte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.

Sursă FOTO: Shutterstock