Moscova și Washingtonul vor cât mai rapid o soluție în dosarul nuclear iranian

Publicat: 13 11. 2014, 08:03

Cei doi au „discutat probleme legate de programul nuclear iranian (…) și au constatat că este indispensabil să se ajungă la un acord global cât mai rapid posibil, pentru ca situația să se normalizeze în întregime ulterior”, a anunțat ministerul rus într-un comunicat.

În această conversație, care a avut loc „la inițiativa americană”, Lavrov și Kerry au „ținut cont de rezultatele unei noi runde de negocieri între Grupul 5+1 (China, Franța, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite și Germania) și ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, pe 11 noiembrie, în Oman”.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov s-a declarat „rezonabil de optimist” cu privire la rezultatul acestor negocieri de la Muscat, capitala Omanului, precizând că Rusia nu este „în punctul de a fi sigură că se va încheia un acord”.

Iranul și Grupul 5+1 și-au dat termen până la 24 noiembrie pentru a încheia un acord global în acest dosar care afectează relațiile internaționale de peste zece ani.

Teheranul este suspectat că încearcă să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea unui program civil, ceea ce iranienii dezmint, afirmând că programul este menit să producă exclusiv electricitate.

La rândul lor, marile puteri încearcă să se asigure de caracterul pur civil al programului, în schimbul unei anulări treptate a sancțiunilor și unor inspecții riguroase în instalații nucleare.

În plus, Moscova a ajuns marți la o înțelegere cu Teheranul în vederea construirii a două noi reactoare nucleare la centrala de la Bushehr.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, nu a criticat acest acord, subliniind că este „despărțit în mod tehnic de negocierile din dosarul nuclear”.

„Cooperarea în domeniul nuclear civil nu este interzisă, în general, de către rezoluțiile Consiliului de Securitate ale ONU” impuse Iranului, a relevat Psaki.

Statele Unite prezintă dosarul nuclear iranian ca pe unul dintre rarele puncte de convergență cu Rusia.