MUBARAK NU DEMISIONEAZĂ: „Nu voi accepta nicio intervenție străină”. Armata egipteană se declară garantul reformelor promise, manifestanții reacționează cu furie

MUBARAK NU DEMISIONEAZĂ: Nu voi accepta nicio intervenție străină. Armata egipteană se declară garantul reformelor promise, manifestanții reacționează cu furie
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 15:30

UPDATE ora13 Manifestanții egipteni, furioșică armata susține reformele lui Hosni Mubarak

Manifestanții egipteni au reacționat cu furie, vineri, ladeclarațiile armatei care susține reformele anunțate depreședintele Hosni Mubarak, acesta din urmă menținându-se la putereîn pofida mișcării de proteste masive care afectează țara,transmite AFP.

În momentul în care comunicatul militarilor era citit lateleviziunea de stat, un colonel egiptean a citit același mesaj cuvoce tare în fața palatului prezidențial din Cairo, subliniind căînaltul comandament susține reformele anunțate cu o zi înainte deHosni Mubarak.

Majoritatea manifestanților reuniți în fața palatului păzitsperau să obțină sprijinul armatei și ei și-au exprimat furia dupăce au aflat poziția militarilor, iar unul dintre ei a smulsmicrofonul din mâinile ofițerului, pentru a protesta.

„Ne-ați dezamăgit, ne-am pus toate speranțele în voi”, a spusel, în timp ce mulțimea scanda sloganuri care solicitau capreședintele Mubarak să fie judecat.

„Nu, nu, nu este o lovitură de stat”, s-a apărat colonelul, dândasigurări că armata nu va prelua puterea, dar că va avea grijă cavoința populară să fie reflectată în programul de reforme alregimului.

Armata egipteană se declară garantul reformelor promisede Hosni Mubarak

Armata egipteană a anunțat vineri că garantează reformelepromise de președintele Hosni Mubarak, cerând revenirea la normal asituației din țară și avertizând împotriva oricărui afront laadresa securității Egiptului, relatează AFP.

În „comunicatul numărul doi” al Consiliului suprem al forțelorarmate, citit la televiziunea publică de un prezentator, armata adat asigurări că va garanta „alegeri libere și transparente”, la ozi de la anunțul lui Mubarak, puternic contestat în stradă, că îiva delega prerogativele vicepreședintelui.

Consiliul, prezidat de ministrul Apărării Mohamed HusseinTantawi, a anunțat măsuri „pe baza ultimelor evoluții caredetermină destinul țării (…) și decizia de a delega prerogativelevicepreședintelui”.

Armata dă asigurări că va garanta organizarea unor „alegeriprezidențiale libere și transparente în lumina amendamentelorconstituționale decise” și a „avertizat împotriva oricărui afrontla adresa securității naționale și a cetățenilor”.

Consiliul „subliniază necesitatea revenirii la muncă îninstituțiile statului și întoarcerea la o viață normală.

(Iuliana Enache, [email protected],Diana Iliescu, [email protected])


UPDATE 11.02 – ora11 Zeci de mii de manifestanți, reuniți înpiața Tahrir din Cairo

Zeci de mii de manifestanți se reuniseră, vineri dimineața, înpiața Tahrir din Cairo, pentru o nouă mobilizare masivă împotrivapreședintelui egiptean Hosni Mubarak, care continuă să se agațe deputere, relatează AFP.

Printre cei care și-au petrecut noaptea în această piață devenităsimbolul mișcării de contestare, unii încă dormeau în corturi, întimp ce alții se treziseră devreme și scandau sloganuri împotrivapreședintelui Mubarak, purtând drapele egiptene.

Mulți afișau o atitudine de sfidare după dezamăgirea provocată deanunțul președintelui, joi seara, că îi va delega prerogativelevicepreședintelui, dar fără să renunțe la putere.

„După 30 de ani, suntem obosiți să-l mai ascultăm, tot ce vrem săauzim este că va pleca”, afirmă Mohammad Ibrahim, un învățător învârstă de 42 de ani venit din Alexandria, al doilea oraș ca mărimedin țară.

În fața presiunii populare care se menține puternică, HosniMubarak, aflat la putere de aproximativ 30 de ani, a declarat joiseara, în cadrul unei alocuțiuni televizate că îi deleagăprerogativele vicepreședintelui Omar Suleiman, dar fără sădemisioneze.

Armata anunță că va adresa „un comunicat important”poporului egiptean

Consiliul suprem al forțelor armate egiptene va adresa un”important comunicat poporului”, a anunțat vineri agenția oficialăMena, citată de AFP.

„Consiliul suprem al forțelor armate, prezidat de ministrulApărării Hussein Tantawi (…) a organizat o importantă reuniune înaceastă dimineață”, a afirmat Mena.

„Consiliul va adresa un important comunicat poporului dupăreuniune”, a adăugat agenția. (Iuliana Enache,[email protected])


UPDATE 12. ora4.00

Obama: Nu e clar dacă tranziția anunțată de Mubarak este”imediată, semnificativă sau suficientă”

Statele Unite consideră că Egiptul trebuie să suspendelegislația privind starea de urgență, iar guvernul trebuie să evitemăsurile violente, conform unei declarații a președinteluiBarack Obama, publicată pe site-ul Casei Albe.”Poporului egiptean i s-a spus că a avut loc un transfer deautoritate, dar încă nu este clar dacă această tranziție esteimediată, semnificativă sau suficientă. Prea mulți egipteni nu suntconvinși că guvernul este serios în ceea ce privește o tranzițiereală către democrație și este responsabilitatea guvernului săvorbească în mod clar poporului egiptean și lumii”, a afirmatObama. El a adăugat că guvernul egiptean trebuie să prezinte o cale”credibilă, concretă și fără echivoc” către democrație, afirmând cătranziția trebuie să demonstreze imediat schimbări politiceireversibile și să asigure o cale negociată către democrație. „Înacest scop, credem că legislația privind starea de urgență trebuiesuspendată. Credem că principalele probleme pentru viitorulEgiptului – apărarea drepturilor fundamentale ale tuturorcetățenilor, revizuirea Constituției și a altor legi, pentru ademonstra schimbările ireversibile, și dezvoltarea în comun a uneifoi de drum clare pentru alegeri corecte și libere – trebuierezolvate prin negocieri semnificative cu opoziția extinsă și cusocietatea civilă egipteană”, afirmă Obama.

El a cerut guvernului egiptean să ia măsuri pentru a explicaschimbările anunțate și să prezinte, într-un limbaj simplu șilipsit de ambiguități, etapele procesului care va duce lainstauararea democrației și a guvernului reprezentativ pe care îldorește poporul egiptean. Obama a adăugat că toate părțile trebuiesă dea dovadă de reținere și să evite violențele. „Este imperativca guvernul să nu răspundă aspirațiilor poporului prin represiunesau brutalitate. Vocile poporului egiptean trebuie auzite”, aafirmat el.

„Cei care și-au exercitat dreptul la manifestații pașnicereprezintă măreția poporului egiptean și sunt reprezentativi pentrusocietatea egipteană. Am văzut tineri și bătrâni, bogați și săraci,musulmani și creștini împreună, câștigând respectul lumii prinapelurile lor la schimbare”, a declarat președintele american.(Mediafax)

UPDATE 11. ora2.00

CIA, despre momentul jenant în care s-a referit la demisia lui Mubarak: „Nueste un eșec al serviciilor de informații. Declarația directoruluiPanetta s-a bazat pe informații de presă”

Declarația directorului CIA, Leon Panetta, potrivit căruia era”foarte probabil” ca președintele egiptean, Hosni Mubarak, sădemisioneze joi seară, se referea la informații de presă, adeclarat un oficial din serviciile de informații americane, citatde CNN. „Nu este un eșec al serviciilor de informații. Comunitateade informații a urmărit evenimentele în timp real, iar acțiunile șideciziile se schimbă în timp real”, a precizat sursa citată.Panetta afirmase, în cursul unei audieri în Comisia pentru serviciide informații a Camerei Reprezentanților, că este foarte probabilca Mubarak să demisioneze. „Așa cum puteți vedea, amaceleași informații ca și dumneavoastră, conform cărora este foarteprobabil ca Mubarak să demisioneze în această seară, ceea ce arputea fi semnificativ în ceea ce privește o tranziție ordonată înEgipt”, a spus el. După circa 45 de minute, el a revenitasupra declarației. „Permiteți-mi să spun, ca să fie clar – amprimit informații conform cărora este posibil ca Mubarak sădemisioneze; monitorizăm în continuare situația, nu am primitinformații specifice că va face asta”, a afirmat Panetta.

UPDATE 10. ora 1.56

2000 de persoane au ajuns la palatul prezidențial și protesteazăîmpotriva lui Mubarak, transmite CNN. Nu se știe dacă Mubarak estesau nu în palat.

UPDATE 9. ora1.25

Mohamed ElBaradei, unul dintre reprezentanțiiopoziției egiptene, a declarat joi seară că Egiptul „vaexploda”, iar armata trebuie să intervină pentru „a salvațara”, în condițiile în care președintele Hosni Mubarak refuză sădemisioneze, relatează AFP.

„Egiptul va exploda. Armata trebuie să salveze țara acum”, ascris el pe contul său de Twitter, la scurt timp după ce Mubarak aanunțat că i-a delegat prerogativele prezidențiale lui OmarSuleiman, fără a demisiona însă din funcție. ElBaradei propusesejoi ca Mubarak să cedeze puterea unui consiliu format din treipersoane și unui guvern de uniune națională. Într-un interviuacordat revistei americane Foreign Policy, el a apreciat cătranziția coordonată de Omar Suleiman nu va duce la instaurareademocrației în Egipt.

UPDATE 8. ora1.04.

Zecile de mii de manifestanți aflați joi seară în piața Tahrirdin Cairo au cerut armatei să se alătureprotestelor, nemulțumiți de anunțul făcut de HosniMubarak, care a anunțat că a transferat prerogativeleprezidențiale, dar nu a făcut nici o referire la demisie, relateazăAFP. „Alegerea este acum între regim și popor”, au strigatmanifestanții, adresându-se militarilor aflați în piața Tahrir.

UPDATE 7.ora 00.30

Sameh Shoukry, ambasador egiptean în Statele Unite:„Mubarak i-a transferat lui Suleiman TOATĂputerea”.

Sameh Shoukry, ambasador egiptean în Statele Unite, a declarat,la CNN, că Mubarak „și-a transferat TOATE prerogativele cătrevicepreședinte, conform Constituției”, mai puțin puterea deadizolva Parlamentul, „care, de fapt, acum nu mai aparține nimănui”.Potrivit ambasadorului, Suleiman „este de factopreședintele Egiptului”, adică va fi și șeful Armatei.

Precizările ambasadorului vin după ce CNN a anunțat că „se parecă s-a produs o confuzie” în legătură cu ceea ce Mubarak a spus înrealitate atunci când a precizat că-și transferă prerogativelecătre Omar Suleiman. Nu e clar deocamdată dacă Mubarak și-atransferat TOATĂ puterea sau doar O PARTE din putere cătrevicepreședintele său.

UPDATE 6.ora 00.16

Un protestatar în Piața Tahrir: „Sunt doar două opțiuni:moartea sau libertatea. Și vom avea libertate,Inshallah”

Protestatarii se pregătesc să ia vineri cu asalt palatulprezidențial, au spus, pentru CNN, mai mulți bărbați din PiațaTahrir. Unul dintre cei intervievați i-a spus reporterului: „Suntdoar două opțiuni: moartea sau libertatea. Și vom avea libertate,Inshallah.

UPDATE5.

Barack Obama a urmărit discursul lui Hosni Mubarak labordul Air Force One

Situație ușor jenantă pentru administrația mericană, care, de-alungul zilei, a salutat decizia lui Mubarak de a demisiona. Atâtșeful CIA, Leon Panetta, cât și președintele Barack Obama au făcutdeclarații despre posibila retragere a președintelui egiptean. „Amaceleași informații pe care le aveți și dumneavoastră, mai exact căexistă o puternică probabilitate ca Mubarak să demisioneze înaceastă seară”, declarase directorul CIA, LeonPanetta.

Potrivit corespondentului CNN John King, „administrațiaamericană a primit cu totul alte informații” despre ceea ce urma săanunțe Mubarak. Obama a văzut discursul la bordul Air Force One șise îndreaptă spre Casa Albă, pentru a se întâlni cu responsabiliipe probleme de securitate. MAI MULTE AICI:BARACK OBAMA ȘI ȘEFULCIA CREDEAU CĂ MUBARAK DEMISIONEAZĂ- Ce informații avea LIDERULCELUI MAI PUTERNIC SERVICIU SECRET și cum PREȘEDINTELE SUA s-auitat la Mubarak din avion

UPDATE 4.

Omar Suleiman, vicepreședintele Egiptului, căruia Mubarak i-atransferat o parte dintre prerogativele sale, le-a vorbitegiptenilor la televiziunea națională: „Mergeți spre caselevoastre!”

Suleiman promite „dialog cu toți cetățenii Egiptului pentrulibertate și democrație”. I-a numit pe egipteni „eroi” și a promiscă nu va lăsa ca țara să alunece în haos. VicepreședinteleSuleiman, care a vorbit pe aceeași limbă cu președintele Mubarak, aîncercat să liniștească mulțimea și i-a îndemnat pe protestatari sămeargă la casele lor.

  • „Mă adresez tinerilor din Egipt: mergeți spre casele voastre,mergeți la locurile voastre de muncă … nu ascultați televiziunileprin satelit care nu au alt scop decât să dezbine Egiptul”.

UPDATE3.

Sute de mii de oameni furioși protestează în PiațaTahrir. Televiziunea de stat din Egipt nu transmiteprotestele din piață, scrie guardian.co.uk. Potrivit CNN, caretransmite din piață, mare parte din mulțimea furioasă se îndreaptăspre televiziune.

UPDATE 2.ora11.20

Conferința lui Mubarak s-a terminat. Președintele nudemisionează: „Nu voi accepta sau asculta nicio intervențiestrăină”

  • Președintele egiptean a reluat ideea că nu va candida laurmătoarele alegeri. „Vreau să asigurăm o tranziție pașnică deputere până în septembrie”, a spus Mubarak.
  • A vorbit despre „criza” prin care trece țara și despre„pedepsirea” celor care au provocat haos. Le-amulțumit tinerilor pentru curajul lor și a promis că cei care sefac vinovați de moartea celor 300 de oameni din timpul revoltelorvor plăti.
  • A condamnat „presiunile străine” și a reluat ideea că nimeni nuse amestecă în problemele interne ale Egiptului.”Eu, ca președinte al republicii, suntrușinat și nu voi asculta de alte intervențiistrăine”.
  • „Am păstrat pacea în Egipt și nu am încercat niciodată să ammai multă autoritate. Mă doare când vădaceste evenimente”, a mai spus Mubarak.

A subliniat că trebuie „restabilită încrederea îneconomie”.

DISCURSUL LUI MUBARAK PE LARG:

  • „Acesta este un discurs ca de la tată la fiu. Sunteți niștetineri care visează la o viață mai bună. Vă promit că sângeletinerilor nu au curs în zadar. Îi voi pedepsi pe cei careau comis crime împotriva voastră. Sufletul meu a fost lafel de distrus ca și al vostru. Vă promit că voi asculta cererilevoastre. Sunt determinat sa-mi duc la bună îndeplinire promisiunileși voi implementa ce am promis fără ezitare. Cererile voastre vorfi îndeplinite. Ceea ce e important acum e să corectăm lucrurilecare trebuie corectate și să-i găsec pe cei care au comis crime,iar eu ca președinte al repubublicii voi răspunde cererilor voastreși nu voi accepta nici implicare străina în această situție.
  • Dragii mei fii și fiice, nu voi ma candida la altealegeri prezidențiale și voi fi mulțumit cu ce am făcutpână acum . Voi asigura transferul de putere către cel ales decătre voi în mod corect, transparent. Aceasta e promisiunea făcutamie și divinității și vreau să asigur securitate egipenilor, săieșim din criză și să respectăm dorințele oamenilor, să asigurămstabilitatea în țară. În același timp, vreau să asigurăm otranziție pașnica de putere. Totul se va face în mod credibil șitranparent și vă promit că vom depași aceste vremuri grele.
  • Am început un dialog constructiv care cere schimbare. Am ajunsla un consens în ceea ce privește vizunile. Cred că suntem pedrumul cel bun și să stabilim date exacte și vom urma acest plan detranziție pașnică până în septembrie. Am format o comisie care vafi respnsabilă cu implementarea promisiunilor pe care le-am făcutoamenilor. Aceste comisii au în componență oameni de încredere șicu experiență care se vor ocupa de probleme. Faptul că s-au pierdutvieți omenești, am dat deja ordine să se înceapă anchetepentru a se lua măsuri necesare pentru cei care au comis acestecrime.
  • Dragii mei concetățeni, prioritățile mele sunt să recâștigîncrederea egiptenilor, să revigoram economia. Egiptul trece prinvremuri grele și toate aceste evenenimente au făcut rău economieinoastre și vor costa Egiptul foarte mult, iar oamenii care au cerutaceste schimbări vor simți pe propria piele paguba suferită de țarăîn aceste saptămâni de proteste. Toți egiptenii sunt deaceeași baricadă, trebuie să continuăm dialogul și sălăsăm deoparte luptele. Am fost și eu tânăr atunci când am învățatonoarea militară în Egipt, să te sacrifici pentru țara ta și amtrăit vremuri dificile. Dar cele mai frumoase clipe au fost când amținut în mână steagul Egiptului. Am menținut pacea în țară, nu amcedat niciodată. Nu am încercat să fac abuz de putere.
  • Mi se frânge sufletul când văd că propriul popor strigăîmpotriva mea. Dar sunt convins că Egiptul va depăși acest momentdificil și trebuie să avem în vedere prioritățile. Vomdemonstra că nu suntem servitorii nimănui și nu primim ordine de laalții. Vom demonstra că suntem oameni uniți, coerenți,demni. Această deminitate este esența națiunii noastre de mii deani. Acest spirit va dăinui în fiecare dintre noi. Am trăit pentruaceastă țară, iar interesul țării va rămâne prioritatea mea. Îmivoi duce la bun sfârșit responsabilitățile. Nici eu, nici fiul meunu vom pleca din această țară și vom fi înmormântați aici. Vomrămâne până la sfârșit demni”.

UPDATE1.

Ministrul egiptean al Informațiilor neagă că HosniMubarak ar urma să renunțe la putere

Ministrul egiptean al Informațiilor a dezmințit, joi seara,zvonurile potrivit cărora președintele Hosni Mubarak va renunța laputere, relatează CNN.

Potrivit unui oficial guvernamental de rang înalt, Hosni Mubarakar urma să anunțe joi seară că predă puterea armatei.

„Aceasta nu este o lovitură de stat în sensul tradițional”, adeclarat oficialul citat. „Este un transfer al sistemului deguvernământ de la civili către militari”, a adăugat el.

Alte surse au afirmat că Mubarak îi va preda putereavicepreședintelui Omar Suleiman.

Însă ministrul Informațiilor, Anas el-Fekki, a negat căpreședintele egiptean va renunța laputere.


În a treia săptămână de proteste care cer „plecarea” sa,președintele egiptean Hosni Mubarak și-ar putea anunța renunțareala putere chiar în această seară. Liderul de la Cairo este așteptatsă susțină un nou discurs televizat, iar un important lider politicpresupune că ar fi vorba de transferul prerogativelor.

Hossam Badrawi, secretarul general al Partidului NaționalDemocratic (PND), gruparea politică ce asigură majoritatea luiMubarak în Parlament, crede că liderul contestat va anunța cătransferă toate prerogativele sale vicepreședintelui OmarSuleiman.

„Mă aștept ca președintele Mubarak să transfere autoritatea savicepreședintelui, în această seară”, a declarat Badrawi pentrupostul de televiziune britanic Channel 4, după a 17-a zi deproteste care au cerut plecarea președintelui.

Anterior, în curswul zilei de joi, premierul Ahmed Shafiq aconfirmat pentru BBC că „se discută scenariul ca Mubarak să renunțela putere”.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
Cum încarcă un român DACIA Spring. Fotografia e VIRALĂ
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
PERCHEZIŢII la CONSTANŢA! BĂRBAT, ARESTAT pentru TRAFIC de DROGURI
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum de la cel mai înalt nivel: "După 20...
O nouă sărbătoare pentru români! Ziua care va avea o însemnătate aparte! Legea a fost...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...