NATO, despre atacul SUA: Regimul sirian poartă întreaga responsabilitate pentru această evoluție

Publicat: 07 04. 2017, 15:44
Actualizat: 11 04. 2017, 01:24

„În urma atacurilor îngrozitoare cu arme chimice, din această săptămână, în Khan Shaykhun, care au dus la moartea a zeci de oameni, inclusiv mulți copii, SUA au lansat un atac asupra bazei aeriene Shayrat din Siria. Regimul sirian poartă întreaga responsabilitate pentru această evoluție. NATO a condamnat în mod constant folosirea continuă de către Siria a armelor chimice, ca pe o încălcare a normelor și acordurilor internaționale. Orice utilizare a armelor chimice este inacceptabilă, nu poate rămâne fără răspuns, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere. NATO vede folosirea armelor chimice ca pe o amenințare la pacea și securitatea internațională. NATO sprijină toate eforturile internaționale care au ca scop instaurarea păcii și găsirea unei soluții politice în Siria”, se arată în cadrul unei declarații a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit BBC.

Statele Unite au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administrației al Assad și în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulți copii. Șase persoane au murit în urma atacului, conform armatei siriene. Oficiali americani au declarat că trupele rusești au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene și că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente.

„În această noapte am ordonat un atac militar asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Este de interes național vital în planul securității pentru SUA să prevină și să descurajeze răspândirea și utilizarea armelor chimice mortale. Nu poate fi nicio contestare în privința faptului că Siria a utilizat arme chimice interzise, încălcând obligațiile care îi revin în baza Convenției privind interzicerea armelor chimice și ignorând presunea Consiliului de Securitate al ONU. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eșuat și au eșuat cu consecințe dramatice”, a declarat președintele SUA, Donald Trump, la puțin timp după lansarea atacului.

Rusia a anunțat că va solicita o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și că suspendă acordul de cooperare cu SUA în Siria, legat de prevenirea incidentelor militare între forțele aeriene.

Guvernatorul provinciei Homs, unde au avut loc atacurile cu rachetă, a susținut că acestea „servesc intereselor grupărilor armate teroriste”.

Prima reacție a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta calificând atacul SUA ca pe o „agresiune” care încalcă legea internațională și a susținut că Siria nu deține arme chimice. El a arătat că relațiile SUA-Rusia vor suferi „daune semnificative”.

Între timp, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat că suspendă acordul de cooperare aeriană cu SUA în Siria, ministerul pe care îl conduce acuzând SUA că pregătiseră, cu mult înainte de atacul chimic, bombardamentul cu rachete asupra bazei armatei siriene.

„Este evident pentru orice specialist că Washingtonul a luat decizia să atace înainte de evenimentele din Idlib, care au fost folosite doar ca un pretext”, arată într-o declarație oficială Ministerul rus de Externe.