Navă sud-coreeană, sechestrată de Iran în Golful Persic. Relațiile dintre Seul și Teheran sunt tot mai tensionate

Publicat: 05 01. 2021, 10:02
Navă sud-coreeană, sechestrată de Iran în Golful Persic. Relațiile dintre Seul și Teheran sunt tot mai tensionate. Sursa foto: Profimedia

Gardienii Revoluției din Iran au sechestrat o navă sud-coreeană în Golful Persic și i-au reținut pe membrii echipajului acesteia, a anunțat presa iraniană luni.

Incidentul are loc în contextul în care relațiile dintre Teheran și Seul sunt tensionate ca urmare a deciziei Coreei de Sud de a îngheța activele iraniene din această țară pe fondul sancțiunilor americane, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Sechestrarea navei a fost confirmată de către autoritățile din Coreea de Sud, care au solicitat eliberarea imediată a acesteia și a personalului de la bord.

Mai multe instituții media din Iran, printre care și televiziunea de stat, au informat că Gardienii Revoluției ar fi sechestrat nava pentru că aceasta ar fi poluat apele din Golful Persic cu substanțe chimice periculoase.

„Potrivit primelor date făcute publice de către oficialii locali, este pur și simplu o chestiune tehnică, iar nava a fost adusă la mal pentru că polua apele mării”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de presa locală.

Nava ar fi transportat 7.200 de tone de etanol, potrivit primelor informații.

Statele Unite, apel pentru eliberarea navei și a membrilor echipajului

Potrivit agenției Tasnim, membrii echipajului navei sunt din Coreea de Sud, Indonezia, Vietnam și Myanmar, iar nava este în acest moment în portul Bandar Abbas. Echipajul este format din 20 de persoane, potrivit Ministerului de Externe de la Seul.

Departamentul american de Stat a făcut apel la eliberarea imediată a navei și a membrilor echipajului.

„Regimul (de la Teheran, n. red.) continuă să încalce legislația internațională privind navigația și libertatea de navigație în Golful Persic, ca parte a unei tentative evidente de a șantaja comunitatea internațională pentru ca aceasta din urmă să ridice sancțiunile”, a declarat un reprezentant al Departamentului american de Stat.

Autoritățile de la Washington au informat că Marina americană, care operează o bază militară în Bahrain, este la curent cu incidentul și monitorizează situația.

Statele Unite au reimpus sancțiuni la adresa Iranului în 2018, după ce președintele Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear semnat în 2015 între Iran și alte șase țări. De la semnarea Acordului și până în 2018, Iranul fusese de acord să renunțe la ambițiile sale în domeniul nuclear, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Ca urmare a retragerii Statelor Unite din Acord, Teheranul a început să renunțe și el treptat la prevederile documentului.

Luni, autoritățile iraniene au anunțat că au reluat procesul de îmbogățire a uraniului la complexul nuclear de la Fordow, mișcare ce a provocat îngrijorare la nivel mondial și care, cel mai probabil, îi va îngreuna misiunea președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, de a readuce Washingtonul la masa negocierilor cu Iranul.