„Ne scufundăm”. Semnal de ajutor emis de pe un vas cu peste 300 de persoane la bord din Marea Mediterană

Publicat: 20 04. 2015, 17:16

This browser does not support the video element.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat, luni, că filiala din Roma a fost informată de un imigrant ilegal din nordul Africii că o barcă având la bord peste 300 de persoane se scufundă în Marea Mediterană, informează Le Figaro.

„Sediul OIM din Roma a primit o cerere de ajutor din partea unei bărci care se află în apele internaționale. Există trei bărci. Persoana care a sunat spune că în barca în care se află sunt peste 300 de oameni și că vasul se scufundă”, a transmis OIM presei.

Organizația a precizat că nu știe unde exact se află bărcile respective, însă a contactat pazele de coastă din regiune, care au informat că, din păcate, nu au resursele disponibile pentru a merge imediat în ajutorul imigranților, pe fondul mobilizării tututuror efectivelor în apele Libiei, ca urmare a tragediei de duminică.

Mai mult, spune OIM, nici navele comerciale din zonă nu sunt toate dispuse să colaboreze.

Anunțul venit azi produce îngrijorare că o nouă tragedie este pe punctul de a se produce în Marea Mediterană, după catastrofa din acest sfârșit de săptămână, în care se crede că peste 900 de imigranți ilegali din nordul Africii și-au pierdut viața, în largul coastelor Libiei, când barca în care se crede că se aflau 950 de persoane s-a răsturnat. Paza de Coastă italiană a anunțat că a salvat doar 28 de persoane. Se estimează că, numai în ultimul an, peste 1.500 de oameni disperați să scape din zonele de conflict din nordul Africii au murit în Marea Mediterană, în drum spre Italia.

Tot luni, o ambarcațiune din lemn cu cel puțin 83 de imigranți s-a scufundat în largul insulei elene Rhodos, conform Pazei de Coastă din Grecia. Autoritățile caută la această oră supraviețuitori și au anunțat că au recuperat trei corpuri. Zeci de persoane au fost salvate și 23 se află deja în spital.

Miniștrii europeni de Externe s-au reunit, luni, la Luxemburg, pentru a discuta despre criza imigranților de la granița de sud a Uniunii, o problemă scăpată de sub controlul autorităților și statelor comunitare. În condițiile în care numărul de imigranți care încearcă să ajungă în Europa crește de la o săptămână la alta și nici situația din țările lor nu se ameliorează, iar UE susține că nu are bani pentru a suplimenta programul de ajutare a imigranților, criza a devenit un cerc vicios.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, la reuniunea CAE, solidaritatea țării noastre cu Italia în fața situației umanitare a refugiaților pe care o gestionează în prezent. Aurescu „a subliniat caracterul complex al situației din Libia, care cere o abordare cuprinzătoare plecând de la realitatea că situația de securitate, efortul de reconstrucție statală și problema migrației sunt interconectate”, informează MAE într-un comunicat.