NOBEL 2012. Brian K. Kobilka și Robert J. Lefkowitz sunt laureații premiului pentru chimie pe 2012

Publicat: 10 10. 2012, 13:18
Actualizat: 26 03. 2019, 01:12

Cercetătorii americani Brian K. Kobilka și Robert J. Lefkowitz au primit, miercuri, premiul Nobel pentru chimie pe 2012, informează site-ul nobelprize.org.

Cercetătorii americani Brian K. Kobilka și Robert J. Lefkowitz au fost recompensați cu premiul Nobel pentru „descoperiri de o importanță covârșitoare” privind activitățile unei importante familii de receptori – receptorii cuplați cu proteina G ((RCPG), adică cea mai mare familie de receptori celulari de suprafață.

În 2011, premiul Nobel pentru chimie i-a revenit cercetătorului israelian Daniel Shechtman, pentru descoperirea cvasicristalelor.

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 a debutat luni, când cercetătorii John B. Gurdon și Shinya Yamanaka au fost recompensați cu premiul Nobel pentru medicină, pentru cercetările lor din domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule sușă, capabile să se dezvolte în orice tip de țesut în corpul uman.

Marți, cercetătorii francez Serge Haroche și american David J. Wineland au fost recompensați cu premiul Nobel pentru fizică pe 2012, pentru „metodele lor experimentale inovatoare care permit măsurarea și manipularea sistemelor cuantice individuale”.

Câștigătorul premiului Nobel pentru literatură va fi anunțat joi.

Câștigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinței exprimate de fondatorul prestigioaselor distincții, Alfred Nobel – va fi anunțat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureații primesc câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.