Noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei vor fi aprobate oficial săptămâna viitoare

Publicat: 26 02. 2021, 16:30
Noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei vor fi aprobate oficial săptămâna viitoare. Sursa foto: Profimedia

Noile sancțiuni pe care Uniunea Europeană le va impune împotriva Rusiei ca urmare a situației provocate de condamnarea disidentului rus Aleksei Navalnîi vor fi aprobate în mod oficial săptămâna viitoare.

Aunțul a fost făcut vineri de către președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată după prima zi a summit-ului european în format online, informează TASS.

Potrivit oficialului european, Consiliul Uniunii Europene a aprobat aceste sancțiuni în cursul zilei de luni, iar decizia va fi anunțată în mod oficial luni.

Uniunea Europeană condamnă sentința pronunțată împotriva lui Aleksei Navalnîi

Totodată, Charles Michel a reiterat faptul că Uniunea Europeană condamnă decizia unei instanțe ruse pronunțată împotriva lui Navalnîi.

Disidentul a fost condamnat la închisoare, iar Blocul comunitar face apel la autoritățile ruse privind eliberarea acestuia.

Un tribunal din Moscova i-a redus cu șase săptămâni pedeapsa lui Navalnîi, care fusese condamnat inițial la trei ani și jumătate. După condamnarea inițială, instanța a decis reducerea la doi ani și opt luni a pedepsei prin scăderea perioadei pe care Navalnîi a petrecut-o deja în arest la domiciliu.

Cine sunt oficialii care vor fi vizați de sancțiuni

Potrivit unor surse citate de Reuters vor fi vizați șeful Comitetului rus de Anchetă, care se ocupă de toate infracțiunile majore, directorul Administrației Penitenciarelor, directorul Gărzii Naționale din Rusia, dar și procurorul general al Rusiei.

AFP informează că pe lista cu persoane sancționate nu se află niciun oligarh rus.

Astfel, Uniunea Europeană ar urma să folosească noul să instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de la înființarea acestuia.

Uniunea Europeană are mai multe categorii de infracțiuni pentru care poate impune sancțiuni: încălcări ale drepturilor omului, utilizări de arme chimice, atacuri cibernetice și terorism. Primele trei dintre acestea au fost deja utilizate pentru a sancționa autoritățile ruse.

Blocul comunitar a recurs deja la măsuri punitive din cauza rolului Moscovei în conflictul din Ucraina şi a otrăvirii lui Alexei Navalnîi din luna august a anului trecut.