Nouă acțiune în justiție împotriva NSA pentru spionaj

Publicat: 17 07. 2013, 09:54
Actualizat: 17 07. 2013, 09:54

Nouăsprezece asociații americane au depus marți plângere împotriva Agenției naționale de securitate NSA, apreciind că un program de colectare de metadate telefonice al acesteia, dezvăluit de către Edward Snowden, aduce atingere dreptului lor constituțional la liberă exprimare, relatează AFP.

Acțiunea în justiție a fost inițiată de către Electronic Frontier Foundation (EFF), unul dintre ONG-urile cele mai implicate în apărarea drepturilor pe Internet, în numele unor grupuri foarte diverse, ca Biserica Baptistă din Los Angeles, o asociație de apărare a proprietarilor de arme de foc, Greenpeace sau Human Rights Watch (HRW).

Reclamanții apreciază că o colectare sistematică de metadate ale tuturor apelurilor efectuate în Statele Unite (numărul apelat, durata apelului) permite statului federal să supravegheze activitatea grupurilor lor și să identifice cine sunt membrii acestora.

„Frica unora de a fi expuși după ce au luat parte la dezbateri politice asupra unor probleme atât de fierbinți poate descuraja oamenii să mai participe. De aceea, Curtea Supremă a stabilit în 1958 că listele membrilor unor grupuri dispun de protecție puternică, în virtutea Primului Amendament” al Constituției, care garantează libertatea de exprimare, a declarat Cindy Cohn, o avocată EFF.

În urma dezvăluirilor lui Snowden, la începutul lui iunie, oficiali în domeniul informațiilor americane au declarat în mai multe rânduri că aceste metadate sunt exploatate doar în cazul unor suspiciuni de activități „teroriste” și că un mandat individual este necesar pentru ascultarea conversațiilor și angajarea unei anchete.

Plângerea se adaugă altora, depuse de către EFF și asociația de apărarea libertăților civile ACLU. Ea a fost depusă în contextul în care se accentuează presiunea asupra administrației Obama în vederea ameliorării transparenței programelor de supraveghere dezvăluite de Snowden.

Tribunalul secret american însărcinat cu supervizarea programelor a exercitat luni presiuni asupra Guvernului, pentru ca acesta să spună, până la 29 iulie, ce documente privind Yahoo! pot fi declasificate, ocompanie care livrează, prin intermediul programului PRISM, date ale utilizatorilor săi.

Yahoo! – la fel ca și alte site-uri – a cerut pe 14 iunie ca deciziile justiției care îl obligă să participe la PRISM să fie făcute publice, cu scopul de a dovedi marelui public că accesul NSA la serverele sale era limitat.

Departamentul Justiției este necesar să acorde „prioritate” acestui dosar, a solicitat Foreign Intelligence Surveillance Court.

Yahoo!, Google, Microsoft, Apple și alți giganți în domeniul Internetului au fost acuzați de Snowden că participă la un portal NSA care permite unor analiști un acces la e-mailuri, conversații de tip chat și conversații de tip video ale utilizatrilor. Însă firmele neagă că oferă un acces direct la serverele lor.

Programul este de obicei validat de această Curte, alcătuită din 11 judecători, ale căror decizii sunt secrete.

„Suntem foarte mulțumiți de decizia Foreign Intelligence Surveillance Court de a cere Guvernului să revadă declasificarea Memorandumului Tribunalului din 25 aprilie 2008 și unor documente juridice” aferente, a anunțat Yahoo! într-un comunicat.