O companie cehă cumpără în toată Europa termocentrale pe cărbune și mine și a devenit cel mai mare producător de energie din Germania de Est

Publicat: 29 08. 2017, 08:47
Actualizat: 29 08. 2017, 11:55

Germania este cel mai mare consu­mator de cărbune din UE și cel mai mare importator al acestui combustibil murdar, dar ieftin. Cărbunele are o pondere de 40% în mixul energetic al țării, față de media de 16% în Uniune și de 50% în 2000.

O companie cehă practic necunos­cută a încercat să profite de dependența de cărbune a celei mai mari economii europene. Pariul îi produce acum dureri de cap.

Germania trece prin cea mai ambițioasă reformă energetică din lume, în care ponderea energiei nucleare în producția totală s-a înjumătățit din 2010, iar capacitatea de generare de energie solară și eoliană s-a dublat. Fostele fabrici comuniste din est sunt transformate în parcuri foto­voltaice într-un ritm amețitor. Foste mine de cărbune, precum cea din apropierea orașului industrial Cottbus, de la granița cu Polonia,  sunt inundate și transformate în paradisuri pentru pescari și pentru cei care practică sporturi nautice. Însă multe alte mine, precum cea de la Cottbus, rămân funcționale. Exploatarea este una din cele cinci deținute de producătorul de energie LEAG, fostă subsidiară a grupului suedez Vattenfall, iar din 2017 sub proprietar ceh – EPH (Energeticky a Prumyslovy Holding). Prin LEAG, compania cehă are în Germania suficient cărbune pentru a-și ține active cele patru termocentrale de acolo pentru următorii 25-30 de ani. LEAG are în plan să-și țină  centralele pe lignit în funcțiune până în 2047, scrie Handelsblatt. În timp ce companiile de utilități mari europene își vând centralele pe cărbune într-un ritm alert, descurajate de scăderea prețurilor energiei și de regulile noi, mai stricte, contra emisiilor de dioxid de carbon, EPH cumpără. Din 2013, compania a cumpărat cel puțin 10 centrale pe cărbune și mine care să le alimenteze în Marea Britanie, Germania, Ungaria, Italia și Slovacia de la giganți precum E.ON, Enel și RWE. Are o producție anuală de  100 de milioane de megawați-oră, suficientă pentru a alimenta 30 de milioane de locuințe. EPH este acum al șaptelea cel mai mare producător de energie din Europa, iar peste 50% din energie este produsă prin arderea cărbunelui. Compania, deținută de miliardarul ceh Daniel Kretinsky (a aparținut cândva celui mai bogat om din Cehia, Petr Kellner, fondatorul fon­dului de investiții PPF, cu afaceri și în România), controlează circa 50 de firme cu 25.000 de angajați, notează AFP.

MAI MULTE PE ZIARUL FINANCIAR